Västra Götaland och stora delar av Mellansverige väntas få rejält med regn det närmaste dygnet. För Gävleborgs län och Dalarna har SMHI utfärdat en klass 2-varning.
En klass 2-varning för mycket stora regnmängder är den allvarligaste varningsklassen för stora regnmängder. Den innebär att det finns mycket stor risk för översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag och för översvämmade vägar. Den utfärdade klass 2-varningen gäller från i eftermiddag och ett dygn framåt.
För andra delar av Mellansverige – Västernorrland, Uppsala och Västmanland – gäller klass 1-varningar, precis som för Västra Götaland.
Regnmängderna kan komma upp till 70 till 100 millimeter på ett dygn, enligt prognosen.
– Regnområdet som nu ligger över Gävleborg och Uppland fortsätter att mata på långsamt norrut, samtidigt som det förstärks och bakas ihop med ett regnområde som ligger över mellersta Finland. Sedan kommer det att ligga ganska stilla, det rör sig väldigt långsamt, säger Therese Fougman.
Fläckvis intensivt
I Västra Götaland väntas över 35 millimeter regn falla på sex timmar under tisdagen.
– Det har regnat under natten och kommer att fortsätta att regna under stora delar av dagen, där är det ganska intensivt fläckvis. På sina håll har det kommit 15–20 millimeter redan och det kan komma ytterligare en del i området, säger Therese Fougman, meteorolog vid SMHI, under morgonen.
– Intensiteten kommer och går, förmodligen under hela dagen, men det fortsätter att regna i delar av Västra Götaland fram till i morgon bitti.
Under natten har det även kommit mycket regn i södra Sverige, bland annat i Skåne.
– Då var det mer skyfallsliknande regn, som kom mer punktvis. Falsterbo fick över 50 millimeter samtidigt som Malmö fick fem millimeter på några få timmar under natten, så det var väldigt lokalt.
Inte höst än
Men än är det inte höst, även om det kan kännas så, enligt SMHI.
– Vi ska inte ge upp hoppet om sommaren riktigt än, säger meteorologen Therese Fougman.
Hösten har inte anlänt förrän det har varit hösttemperatur i fem dygn i följd, enligt SMHI:s definition. Hösttemperatur innebär en dygnstemperatur på under 10 grader.
– Tittar vi tillbaka några år så brukar det kunna vara sommarvarmt en bit in i september också, så jag tänker att det här är ett litet bakslag så kommer vi tillbaka sen, hoppas jag, säger Therese Fougman.
Samtidigt varnar SMHI för risk för bränder i skog och mark i Norrbottens läns inland.
– Där är det ganska klart, så dit kommer inte regnet förrän kanske sent i kväll, så där är det torrt.
(Kristin Groth/TT)

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!