Sverigedemokraterna är långt ifrån bara ett parti för människor med svensk bakgrund – även många med invandrarbakgrund sympatiserar med SD.
Orsakerna kan vara flera, enligt en expert – men den största förklaringen är missnöje med just invandringspolitiken.
– Man kan säga att den viktigaste förklaringen till att man stödjer Sverigedemokraterna är invandringspolitiken, men skälen till att man vill ha en mer restriktiv invandringspolitik kan variera, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap vid Lunds universitet som har forskat om SD:s väljare.
I SCB:s stora undersökning som publicerades den 11 juni om vilket parti du står närmast eller sympatiserar med svarar 14,7 procent av samtliga 4 632 intervjuade SD.
Bland utrikes födda är det 11,3 procent som sympatiserar med SD, och bland dem som klassas som att ha utländsk bakgrund är det 12 procent. Och stödet i grupperna har ökat sedan undersökningen i november i fjol.
Anders Sannerstedt säger att saknas detaljerade studier om stödet för SD bland olika invandrargrupper, men tillägger:
– Det verkar som att det är ganska starkt bland inomeuropeiska invandrare, bland invandrare från våra grannländer och från Östeuropa.
"Jobba och slita"
Sannerstedt pekar på att det finns partier i både Norge, Danmark och Finland som i sina budskap liknar SD, och i många östeuropeiska länder finns främlingsfientliga opinioner. Invandrare från de nordiska länderna och från övriga Europa har oftast också haft mer tid att etablera sig i Sverige och att det kan vara en orsak till stödet för SD.
– Det kan handla om att man köper den här argumentationen om att invandring av personer från utomeuropeiska länder är dyrt, att det ställer till besvär och att det tar tid innan de lär sig språket och att alla inte kommer i jobb. Jag tycker mig ofta ha stött på en irritation över att en del invandrare inte jobbar utan går på bidrag.
– Det verkar finnas den här känslan av att de själva minsann fick jobba och slita för att etablera sig när de kom hit och att det borde också de som kommer nu få göra, fortsätter Sannerstedt.
Islamkritisk linje
Han säger också att invandrare som tillhör kristna minoriteter ifrån Mellanöstern, varav en del har utsatts för mycket svåra övergrepp i sina hemländer, i viss mån stödjer SD samt att stödet bland muslimer i sin tur är lågt.
TT: Finns det en känsla av att SD står för en islamkritisk linje?
– Det är det nog ingen som helst tvekan om, svarar Sannerstedt.
Flera bedömare har haft tankar om att invandrares motstånd mot mer invandring kan bero på en oro för konkurrens om samma typer av jobb och utrymmen i samma bostadsområden.
"Etablerade i samhället"
En annan teori som har kastats fram är att invandrargruppers stöd kan bero på att SD kan uppfattas som ett etablissemangskritiskt parti. Om väljaren själv känner sig sakna stark förankring i samhället, en oro inför eller misstro mot myndigheter eller ett socioekonomiskt utanförskap kan då SD bli ett alternativ, enligt de tankegångarna.
Men Sannerstedt är skeptisk till det:
– Undersökningar som jag har tittat på ger inte något riktigt stöd för det, för de som stödjer Sverigedemokraterna verkar känna sig ungefär lika etablerade i samhället som andra. Man känner ingen ökad risk för att bli arbetslös eller så. Jag tror inte riktigt på den teorin, för det empiriska stödet är svagt.
(Tomas Bengtsson/TT)