Ryssland fördömer USA:s attack i Syrien och säger att den orsakat betydande skada på relationen mellan länderna. Kreml kallar attacken ett brott mot folkrätten med påhittad bakgrund.
Ryssland fördömer i starka ordalag det amerikanska robotanfallet mot den regimkontrollerade flygbasen Shayrat i Syrien.
– Det här är en fientlig handling som gjorts mot en påhittad bakgrund, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Han säger att attacken för tankarna till USA:s invasion av Irak.
– Det påminner mig om situationen 2003 när USA och Storbritannien och deras allierade attackerade Irak.
Ett officiellt uttalande från president Vladimir Putin är inne på samma linje och betecknar attacken som ett brott mot folkrätten och säger att förevändningarna för attacken är påhittade och att den syriska regimen inte har några kärnvapen. Enligt uttalandet är det verkliga skälet till bombningen att USA vill flytta uppmärksamheten från de många civila som dödas i Irak.
Vidtar åtgärder
Som ett svar på attacken kommer det syriska luftvärnet att förstärkas, enligt ryska försvarsdepartementet. Ryssland meddelar också att landet tills vidare drar sig ur det flygsäkerhetsavtal som ingåtts tidigare med USA för att undvika krockar mellan ländernas flygvapen i Syrien.
Dessutom har Ryssland begärt ett brådskande möte i FN:s säkerhetsråd med anledning av robotanfallet, enligt ett uttalande från utrikesdepartementet i Moskva.
Tillerson välkommen
Ryssland verkar dock inte främmande för att ha en fortsatt dialog med USA, trots att upprördheten är stor över USA:s agerande.
Leonid Slutskij, ordförande i ryska dumans utrikesutskott, säger att det är osannolikt att attacken sätter stopp för USA:s utrikesminister Rex Tillersons planerade besök i Moskva nästa vecka.
– Jag tror inte det påverkar Tillersons besök, vi måste återuppta dialogen. Vi ska välkomna Tillerson, utbyta åsikter och försöka prata vett med Washington, säger Slutskij till den ryska tv-kanalen Russia 24 enligt Interfax.
Senare bekräftade det ryska utrikesdepartementet för Interfax att besöket fortfarande står på dagordningen och att man haft kontakt med USA:s ambassad för att förbereda Rex Tillersons besök. Man tillägger dock att man förväntar sig en förklaring till attacken från den amerikanske utrikesministern.
Iran sällade sig till den ryska kritiken mot USA och kallar attacken "destruktiv och farlig".
Många positiva
Men många länder är positiva till USA:s agerande. Turkiet, som är en nyckelspelare i konflikten i Syrien, välkomnar USA:s attack och efterlyser en flygförbudszon i landet för att undvika ytterligare blodspillan.
– För att förhindra att liknande massakrer sker igen är det nödvändigt att omedelbart införa en flygförbudszon och skapa säkra områden i Syrien, säger Ibrahim Kalin, talesperson för Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Storbritannien ger sitt fulla stöd till USA och säger att attacken var ett "proportionerligt svar på den syriska regimens barbariska kemvapenattack".
Frankrike kallar robotanfallet "en varning till en kriminell regim" och Australien säger att USA:s bombning sänder ett viktigt budskap om att världen inte tolererar användandet av kemiska vapen.
(TT-AFP-Reuters)