Rysk hemsida säljer ”målvaktsadresser” för 500 kronor i månaden
Höghus i Vällingby nordväst om Stockholm. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Epoch Times-arkivbild


En rysk hemsida erbjuder adresser, samordningsnummer och sängplatser på svarthotell, avslöjar SVT Nyheter.

Samordningsnummer innebär att man får ett tillfälligt personnummer. Man kan på så vis bo och verka i Sverige utan att vara folkbokförd. Det innebär att man bland annat kan arbeta här och ta del av sjukvårdssystemet.

Tidigare har tv-kanalen rapporterat om att flera hundra personer finns skrivna på samma adress i Stockholm och på andra ställen i landet, och många utnyttjar på så vis välfärdssystemet. Bedrägerierna beräknas kosta staten miljardbelopp.

”Vi ser kluster av bedrägerier”

Granskningen som SVT har gjort visar att medborgare från ett visst land ofta är registrerade på samma adress. I södra Stockholm finns cirka 100 medborgare från Georgien registrerade i samma lägenhet. Norr om staden finns det många personer från Uzbekistan som är registrerade på samma adress.

Polisen, som kallar dessa lägenheter för ”målvaktsadresser”, slog nyligen till mot en lägenhet i Botkyrka, söder om Stockholm.

En person som misstänks för skattebrott togs in för förhör då denne ”mot betalning låtit personer med samordningsnummer ha sin post till lägenheten”, skriver polisen på sin hemsida. Samtidigt grep man fyra utländska medborgare som arbetade utan arbetstillstånd.

Tv-kanalen ringer upp en man i 40-årsåldern som har annonserat på hemsidan att man säljer adresser till en lägenhet i Botkyrka. Priset är 500 kronor i månaden, förklarar mannen.

Granskningen som SVT gjorde visade också att flera personer varit registrerade på mer än en adress. Man hittade cirka 80 brottsdömda personer som uppgett en adress i södra Stockholm. En av dem är en dömd styckmördare.

Skatteverket säger till tv-kanalen att man känner till problematiken kring den svarta handeln med adresser och det ”nyttjas systematiskt i någon form”.

– Vi ser kluster av bedrägerier och brottslighet kring vissa aktörer och vissa adresser, säger Tobias Wijk på Skatteverket till SVT.

Kopplat till bilmålvakter

Nyligen avslöjade DN att det finns så många som 870 000 personer, som ej är folkbokförda, vistas i Sverige med ett samordningsnummer. Omkring 45 procent av dessa har inte styrkt sin identitet.

Enligt polisen är samtidigt det systematiska fusket med samordningsnummer kopplat till bilmålvakter som bidrar till ett växande skuggsamhälle.

– 2018 fanns det i Sverige över 700 samordningsnummer som vardera hade minst tio fordon registrerade på sig, säger Linda H Staaf, underrättelsechef på polisens nationella operativa avdelning, NOA, till SVT.

Totalt rör det sig om över 36 000 fordon som var registrerade på samordningsnummer, enligt polisen.

För två veckor sedan sade antibedrägeriexperten Anders Björkenheim till tv-kanalen att han berättade om bedrägerierna kring samordningsnummer till finansminister Magdalena Andersson i januari 2018.

– Vi stod vid frukostbuffén och jag berättade om hur 500 personer var registrerade på samma adress, och hon utbrast ”herregud”. Och det var med i Kalla fakta då men det har inte hänt något. Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera.

Både polisen och Skatteverket har länge larmat om problemet med samordningsnummer. Kristdemokraterna anser att man ska kunna styrka sin identitet och därför har man föreslagit att samtliga samordningsnummer bör makuleras.

Finansministern säger att man nu arbetar med ett snabbspår för att kunna skärpa lagstiftningen så att systemet för samordningsnummer ska bli säkrare.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.