En försvarspakt, där bland andra Ryssland ingår, kommer att stödja Armenien militärt i konflikten med Azerbajdzjan – kring utbrytarregionen Nagorno-Karabach – om landet skulle attackeras.
– I det fallet tillhandahålls omedelbart all tänkbar hjälp, däribland militär sådan, till föremålet för angreppet, säger militäralliansens generalsekreterare Stanislav Zas till ryska nyhetsbyrån Interfax.
Organisationen för gemensam säkerhet (förkortat ODKB på ryska) grundades 2002 och består av Ryssland, Kazakstan, Belarus, Armenien, Kirgizistan och Tadzjikistan. Länderna har avtalat om gemensamt försvar vid angrepp utifrån.
"Angrepp mot alla"
Stanislav Zas säger att ett militärt angrepp mot Armenien skulle räknas som ett angrepp mot alla stater inom samarbetet. Han tillägger dock att ett azeriskt anfall mot Armenien inte är troligt, trots den upptrappade konflikten om Nagorno-Karabach där länderna står på varsin sida, skriver Interfax.
Striderna om bergsenklaven Nagorno-Karabach, som formellt tillhör Azerbajdzjan men där befolkningen övervägande är armenier, har rasat sedan den 27 september. Över 300 personer har dödats, men siffrorna varierar mycket beroende på källa.
Flytt sina hem
Enligt regionala uppgifter har uppåt hälften av regionens invånare flytt sina hem.
1991, samma år som Armenien och Azerbajdzjan utropade sig som självständiga stater i samband med Sovjetunionens kollaps, utbröt ett krig om Nagorno-Karabach, som också utropade självständighet det året. Kriget pågick fram till 1994 och krävde tiotusentals liv. Nagorno-Karabach (på armeniska Artsach) har sedan krigsslutet i praktiken styrts som ett självständigt territorium.
(Filip Norman/TT)