loading
Ett gatuservering från början av vår tideräkning har grävts fram i Pompeji, komplett med nedsänkningar för de varma matkärlen längs disken. Foto: Luigi Spina/Pompejis arkeologipark/AP/TT
Ett gatuservering från början av vår tideräkning har grävts fram i Pompeji, komplett med nedsänkningar för de varma matkärlen längs disken. Foto: Luigi Spina/Pompejis arkeologipark/AP/TT
Vetenskap

Romersk hämtmat uppgrävd i Pompeji

TT

Ett komplett gatukök med vackert målad serveringsdisk har grävts fram i Pompeji. Där finns till och med rester från den tidens hämtmat.

Italienska kulturdepartementet berättade på lördagen om de nya fynden. Att romare gärna åt sin lunch ute är känt, men detta är första gången man kunnat få fram ett fullständigt matställe – termopolium – med allt från reklammålningar till matrester.

Det nya fyndet ger kunskaper man aldrig haft tidigare, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Här köpte de lägre klasserna sin varma mat. Laboratorieanalyser av innehållet i krukor, kannor och amforor ska lära oss mycket mer om pompeijanernas matvanor, berättar arkeologchefen Massimo Osanna.

En havsnymf i marin omgivning dekorerar en sida på den vinklade serveringsdisken. Färgerna är ovanligt väl bevarade. Foto: Luigi Spina/Pompejis arkeologipark/AP/TT

Snigel och fläsk på menyn

Den murade disken har uttag att sänka matkärlen i. Sidornas målningar visar några råvaror: andfåglar, en tupp, sniglar, en gris och fiskar.

I ett vinkrus har man hittat malda bönor, något som brukade tillfogas vinet för att bleka det och ändra smaken.

Golvet var lättvättat: av terrakotta med inslag av olikfärgad marmor. Man har funnit fragment av ek som sannolikt kom från bänkytan.

Den nyfunna restaurangen har ännu inte öppnats för besökande. Pompeji är klassat som världsarv och ett av Italiens hetaste turistmål.

Pompeji nära Neapel ödelades år 79 efter Kristus i ett häftigt vulkanutbrott. Staden hade då omkring 13 000 invånare. Lavan och askan kom så hastigt att folk inte hann fly – och tack vare det kan nutiden se hur dåtiden levdes. Cirka två tredjedelar av området har hunnit bli avtäckt och analyserat sedan utgrävningar började i mitten av 1700-talet, skriver Reuters.

(Amery von Schoultz/TT)

 

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loading
Ett gatuservering från början av vår tideräkning har grävts fram i Pompeji, komplett med nedsänkningar för de varma matkärlen längs disken. Foto: Luigi Spina/Pompejis arkeologipark/AP/TT
Ett gatuservering från början av vår tideräkning har grävts fram i Pompeji, komplett med nedsänkningar för de varma matkärlen längs disken. Foto: Luigi Spina/Pompejis arkeologipark/AP/TT
Vetenskap

Romersk hämtmat uppgrävd i Pompeji

TT

Ett komplett gatukök med vackert målad serveringsdisk har grävts fram i Pompeji. Där finns till och med rester från den tidens hämtmat.

Italienska kulturdepartementet berättade på lördagen om de nya fynden. Att romare gärna åt sin lunch ute är känt, men detta är första gången man kunnat få fram ett fullständigt matställe – termopolium – med allt från reklammålningar till matrester.

Det nya fyndet ger kunskaper man aldrig haft tidigare, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Här köpte de lägre klasserna sin varma mat. Laboratorieanalyser av innehållet i krukor, kannor och amforor ska lära oss mycket mer om pompeijanernas matvanor, berättar arkeologchefen Massimo Osanna.

En havsnymf i marin omgivning dekorerar en sida på den vinklade serveringsdisken. Färgerna är ovanligt väl bevarade. Foto: Luigi Spina/Pompejis arkeologipark/AP/TT

Snigel och fläsk på menyn

Den murade disken har uttag att sänka matkärlen i. Sidornas målningar visar några råvaror: andfåglar, en tupp, sniglar, en gris och fiskar.

I ett vinkrus har man hittat malda bönor, något som brukade tillfogas vinet för att bleka det och ändra smaken.

Golvet var lättvättat: av terrakotta med inslag av olikfärgad marmor. Man har funnit fragment av ek som sannolikt kom från bänkytan.

Den nyfunna restaurangen har ännu inte öppnats för besökande. Pompeji är klassat som världsarv och ett av Italiens hetaste turistmål.

Pompeji nära Neapel ödelades år 79 efter Kristus i ett häftigt vulkanutbrott. Staden hade då omkring 13 000 invånare. Lavan och askan kom så hastigt att folk inte hann fly – och tack vare det kan nutiden se hur dåtiden levdes. Cirka två tredjedelar av området har hunnit bli avtäckt och analyserat sedan utgrävningar började i mitten av 1700-talet, skriver Reuters.

(Amery von Schoultz/TT)

 

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024