Ringhals-reaktor ur drift hela sommaren
Reaktorn Ringhals 3 är ur drift och kommer att så vara fram till slutet av augusti. Arkivbild. Foto: Jonas Lindstedt/TT


Reaktorn Ringhals 3 är ur drift, och kommer att vara så till slutet av augusti. Anledningen är en händelse som av vd:n beskrivs som en allvarlig situation, rapporterar SVT Nyheter Halland.

Fästanordningen på ett bränsleelement, som innehåller cylindrar med uran, lossnade i samband med att elementet skulle flyttas till en bassäng för rengöring tidigare i juni. Det gör att reaktorn, som normalt tas ur drift för underhåll på somrarna, i år stoppas två månader längre än vanligt.

– Vad som kunde ha hänt vill jag inte spekulera i, men det som har hänt är tillräckligt allvarligt. Det här bränsleelementet ligger nu säkert, men på ett sätt som gör att vi inte kommer vidare i vår revision, säger vd:n Björn Linde till SVT.

Ringhals 3 kommer enligt planerna nu inte att börja producera el igen förrän den 27 augusti.

– Det finns ingen fara för tredje man och vi har inga skador egentligen, men vi har hamnat i ett prekärt läge som vi behöver ta oss ur och det tar tyvärr tid, säger Linde.

Även den andra kvarvarande reaktorn i verket, Ringhals 4, kommer att vara ur drift i augusti.

(TT)

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!