Riksrevisionen: Regeringen överskattar energi- och miljöskatter
Riksrevisionen ska granska Granskningsnämnden. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Regeringen överskattar beräkningarna vad gäller framtida energi- och miljöskatter. Det skriver Riksrevisionen i en ny rapport.

Myndigheten anser att intäkterna riskerar att överskattas samtidigt som bedömningen av de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet kan bli missvisande.

– Tidsperspektivet är långt och både skattesatser och skattebaser kan ändras över tiden. Den alltför optimistiska synen på framtida intäkter från energi- och miljöskatter riskerar dock att ge en missvisande bild av de offentliga finanserna och utrymmet för framtida reformer, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen menar att regeringen inte tar hänsyn till att intäkterna successivt minskar i och med att människor bland annat väljer energieffektivare och miljöanpassade alternativ vad gäller uppvärmning, resor och transporter. På så sätt menar man att skatteintäkterna överskattas.

– Tidsperspektivet är långt och både skattesatser och skattebaser kan ändras över tiden. Den alltför optimistiska synen på framtida intäkter från energi- och miljöskatter riskerar dock att ge en missvisande bild av de offentliga finanserna och utrymmet för framtida reformer, säger Helena Lindberg.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.