Riksdagsman blev uppringd av Trump
USA:s president, Donald Trump, utanför Vita huset i Washington D.C. den 16 februari 2018. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times. Arkivbild.


Riksdagsmannen Magnus Jacobsson (KD) fick ett oväntat samtal på måndagskvällen. Det var USA:s president Donald Trump som ringde. Trump ville tacka för att Jacobsson nominerat USA:s regering som kandidat att få Nobels fredspris.

Nomineringar av fredspriskandidater ska lämnas i god tid till den norska Nobelkommittén. Just nu kan man lämna förslag om fredspriset 2021. Det gjorde Magnus Jacobsson för en tid sedan.

Han tycker att regeringarna i Serbien, Kosovo och USA bör få fredspriset gemensamt, för det avtal om normaliserade ekonomiska förbindelser som de två Balkanländerna kom fram till i början av september. Överenskommelsen gjordes efter USA:s medling.

Körde dottern

Det tänkte dock inte Magnus Jacobsson så mycket på när han körde sin dotter till hennes ridlektion på måndagskvällen. Men han märkte ju att det ringde i mobilen.

– Det ringer från den amerikanska administrationen, och det är en gentleman som presenterar sig och frågar om jag är tillgänglig, och det var jag ju, säger Magnus Jacobsson till Bohusläningen.

Efter lite klick och skrammel i luren hörs en röst som riksdagsmannen känner igen.

– Helt plötsligt är det "goddag, det här är president Donald Trump från USA" med hans väldigt karaktäristiska röst. Man blir lite snopen, säger Jacobsson.

– Vi pratade i fem, sex minuter, tillägger han.

Riksdagsman Magnus Jacobsson, kristdemokrat från Uddevalla, fick ett oväntat samtal från Donald Trump. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

"Jovialisk person"

Samtalet handlade om Balkan, Mellanöstern och de avtal om normaliserade relationer som gjorts under senare tid.

– Upplevelsen är att han är en väldigt jovialisk person, säger Jacobsson om Trump, men medger också:

– För egen del var lite känslan att jag inte var riktigt säker på att jag var med om det jag var med om.

Magnus Jacobsson fick hjälp av partivänner, och USA:s ambassad, att kontrollera numret som ringt upp.

Parlamentsledamöter i självständiga stater är en av de kategorier som har rätt att nominera fredspriskandidater. Det brukar komma en del förslag. Inför årets utdelning har det gjorts 318 nomineringar, enligt det norska Nobelinstitutets hemsida.

(Micke Larsson/TT)