Trump nominerad till Nobels fredspris av norsk politiker
USA:s president Donald Trump. Foto: Samira Bouaou/Epoch Times-arkivbild


USA:s president, Donald Trump, har nominerats till Nobels fredspris i samband med att ha bidragit till ett fredsavtal mellan Israel och Förenade Arabemiraten (UEA).

Det är den norske parlamentsledamoten Christian Tybring-Gjedde som har lämnat in nomineringen.

– Det är på grund av hans bidrag till fred mellan Israel och UEA. Det är ett unikt avtal, säger han till Reuters.

I en intervju med Fox News säger Tybring-Gjedde att Trump ”har gjort mer för att skapa fred mellan länder än någon av de andra fredsprisnominerade”.

Det var förra månaden som Israel och Förenade Arabemiraten slöt ett avtal för att normalisera relationen mellan de respektive länderna.

UAE upphörde formellt med sin bojkott av Israel i slutet av augusti. Den 31 augusti landade det första officiella direktflyget mellan Tel Aviv och Abu Dhabi.

I nomineringsbrevet skriver den norske politikern att Trump och hans administration har bidragit till att främja avtalet mellan Israel och UEA.

”Då andra länder i Mellanöstern väntas följa i UEA:s fotspår, kan det här avtalet få en avgörande betydelse som kan leda till samarbete och välstånd i Mellanösternregionen.”

Tybring-Gjedde nämner Trumps roll vad gäller att ha bidragit till att underlätta kontakter mellan stridande parter och att han ”bidragit till att skapa ny dynamik” i andra situationer, inklusive den decennielånga konflikten mellan Nord- och Sydkorea.

Den norske parlamentsledamoten säger samtidigt till Fox News att han inte är något stort fan av Donald Trump.

– Kommittén bör titta på fakta och bedöma honom utifrån fakta – inte på det sättet som han uppför sig på ibland. Folk som har mottagit fredspriset de senaste åren har gjort mycket mindre än Donald Trump. Till exempel gjorde Barack Obama ingenting.

Obama, som var USA:s president mellan åren 2009 och 2017, belönades med Nobels fredspris 2009.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.