Riksdagen säger nej till lättnader för ensamkommande
Riksdagen säger nej till lättnader för ensamkommande. Foto: Bilbo Lantto


Riksdagen säger nej till regeringens förslag om ändringar i den så kallade gymnasielagen.

Tidigare har regeringen föreslagit att förlänga tiden för ensamkommande att etablera sig på arbetsmarknaden – från sex till tolv månader – efter fullföljd gymnasieutbildning.

Regeringen menar att ändringar är nödvändiga till följd av den pågående pandemin, då det är svårare att hitta ett arbete. På så vis skulle det underlätta för ensamkommande att få permanent uppehållstillstånd.

Men riksdagen säger nej då man menar att problemet på arbetsmarknaden främst ”bör hanteras med en ekonomisk politik som minskar arbetslösheten i samhället i stort”. Att använda sig av ”ytterligare särregleringar för en grupp som inte har skyddsskäl” är inte rätt sätt att gå tillväga, anser riksdagen.

Under den sista omröstningen var det bara Vänsterpartiet som fortfarande stod bakom ändringarna i lagförslaget.

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!