Vårdpersonal på Södersjukhuset riktar skarp kritik mot Region Stockholm efter julhelgen. Intensivvården är hårt ansatt, medger Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
87 personer med covid-19 vårdas på intensivvårdsavdelning i Stockholm på måndagsmorgonen, säger han.
– Trycket är oförändrat högt sedan före jul. Normalt har vi 90 platser på iva. Nu har vi dubblat antalet, uppger han och berättar att lika många platser går åt till patienter utan covid-19.
Ingen minskning
Sjukvården har haft det tufft i flera veckor – situationen på iva är mest kritisk, anser han. Det är den del av vården där det krävs mest personal.
– Vi ser ingen minskning av smittspridningen. Därför räknar vi med att det kommer att fortsätta så här.
Trots det anser Björn Eriksson att läget är under kontroll. Regionen har utökat antalet iva-platser för att ha en så stor marginal som möjligt.
– Alla som behöver intensivvård ska få det, framhåller han och understryker att regionen inte tummar på kvaliteten.
Regionen gör allt de kan för att underlätta för vårdpersonalen, berättar han.
– Vi tar all hjälp vi kan få från andra vårdgivare i regionen.
"Kurvorna pekar rakt uppåt"
Västra Götalandsregionen befinner sig också i ett besvärligt läge för tillfället, och har beviljats ett krislägesavtal som gör det möjligt att sätta arbetstidsregler ur spel för vårdpersonalen. Det innebär i praktiken längre arbetspass men mer betalt.
I regionen upptas 80 procent av det totala antalet iva-platser, berättar hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström. Hon vittnar liksom Eriksson om att trycket på iva-platser är ovanligt högt, även bland patienter utan covid-19.
– Vi förväntar oss att beläggningarna kommer att öka ytterligare. Vi har sett en ökning under helgen, kurvorna pekar rakt uppåt.
Situationen är ansträngd, men läget är under kontroll – även om det krävs mycket av personalen just nu, enligt henne.
– På flera sjukhus ligger vi precis på gränsen. Därför har vi ansökt om och även fått beviljat att vi kan aktivera ett krislägesavtal för enskilda personalgrupper vid behov, säger Söderström.
"Gör allt vi kan"
Krislägesavtalet som aktiverades före jul har inte tillämpats av något sjukhus i Stockholm, enligt Björn Eriksson.
– Det är godkänt av SKR (Sveriges kommuner och regioner, reds. anm.) men det är fortfarande inget sjukhus som har använt sig av det.
– Samtidigt anstränger det våra medarbetare ytterligare. Man måste göra det med balans så att vi kan hålla ut genom hela pandemin.
Intensivvårdssjuksköterskan Charlotta Dickman vittnar om att flera av hennes kollegor har drabbat av panik och att de mår dåligt – att de tvingas jobba tills de "brister och går sönder." Eriksson hävdar att det är en konsekvens av ett historiskt tufft läge.
– Ingen har någonsin haft så här många sjuka samtidigt. Det är självklart att vi inte kan vara rustade för det.
– Vi gör, precis som alla andra inom sjukvården, vårt yttersta för att klara den här situationen, tillägger han.
(Jesper Karlsson/TT)
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.