Regionen säljer sina vindkraftverk – gjorde storförlust

Region Gävleborgs köp av två vindkraftverk blev en flopp och nu har man tvingats sälja dem med kraftig förlust. Foto: Bilbo Lantto


Region Gävleborg köpte två vindkraftverk i Torsås i Kalmar län för över 70 miljoner kronor för att bli självförsörjande på el. Men det hela blev ett fiasko och nu tvingas regionen sälja vindkraftverken för 12 miljoner.

– Det gick fel från början och det sköttes dåligt. Verken var inte jättebra i tekniken, men skötte också det formella dåligt, säger Karin Jansson (MP), ordförande i fastighets-, teknik- och miljöutskottet på region Gävleborg, till SVT Nyheter Gävleborg.

Det var 2012 som man beslutade att köpa vindkraftverken till en kostnad av 74 miljoner kronor. Tanken var att man skulle ligga i framkant när det gäller miljöfrågor och att det skulle sänka regionens elkostnader.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!