Regeringens beslut: Engångsplasten ska minska
Vissa engångsprodukter av plast som bestick förbjuds nästa år, enligt ett beslut från regeringen. Foto: Hans Braxmeier.


Regeringen beslutade på onsdagen att förbjuda vissa engångsprodukter av plast samtidigt som en ny nedskräpningsavgift införs.

Beslutet grundar sig i EU:s engångsplastdirektiv. Det rör sig som om produkter som inte ska finnas på marknaden framöver och som i stället ska ersättas med bättre alternativ. Det handlar också om att man ska öka återvinningen och vidta åtgärder som minskar nedskräpningen.

− Engångsplast spelar en viktig roll i vårt samhälle men ska användas med försiktighet och så långt som möjligt återvinnas. De beslut som regeringen har fattat i dag innebär att vi tar ett samlat grepp kring hur vi använder engångsplast. Rätt plast ska användas på rätt plats, säger miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) i ett uttalande.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!