Regeringen vill kunna stoppa företag som inte uppfyller säkerhetskraven från att delta i uppbyggnaden av de nya svenska 5G-näten.
Digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) vill inte nämna vare sig Huawei eller Kina i det sammanhanget.
En utredning som behandlar den digitala infrastrukturen, "Frekvenser i samhällets tjänst", har redan kommit med förslag som nu ska ut på remiss, men efter den senaste tidens anklagelser mot främst den kinesiska telekomjätten Huawei har regeringen kommit fram till att säkerheten i de kommande 5G-näten måste lagregleras ytterligare.
Men det brådskar, för redan i december ska det auktioneras ut spektrumutrymme för de nya mobilnäten.
– Syftet är att kunna utesluta komponenter, leverantörer och operatörer som inte håller tillräckligt hög säkerhetsnivå, och som kan antas vålla fara för Sveriges säkerhet, förklarade Anders Ygeman vid en pressträff.
Operatörernas ansvar
Regeringen vill lägga ansvaret för att garantera säkerheten på operatörerna som beställer näten.
– Vårt mål är att de operatörer som ska bjuda på 5G-licenser ska vara medvetna om att de måste hålla en hög säkerhetsstandard i sina nät. De som inte håller en sådan standard riskerar att inte få bygga 5G-nät eller att få sina licenser indragna, säger han till TT.
Internationellt har diskussionerna om 5G-utbyggnaden den senaste tiden nästan enbart handlat om striden mellan USA och Huawei.
Flera västländer har redan sagt nej till den kinesiska telekomjätten och enligt samstämmiga medieuppgifter är trycket hårt från amerikanska myndighetsföreträdare om att fler länder ska göra samma sak. Anklagelserna handlar om att Huawei kan komma att ställa sin teknik i de kinesiska säkerhetsmyndigheternas tjänst.
Inga påtryckningar
TT: Har regeringen eller svenska myndigheter utsatts för amerikanska påtryckningar?
– Nej, inte såvitt jag vet, säger Anders Ygeman.
Han vill inte säga om något bolag i dagsläget bedöms som mer osäkert än andra.
– Det är viktigt att inte peka ut enskilda bolag eller länder, påpekar han.
Väntar inte på EU
Det bästa vore om samtliga EU-länderna kunde enas om gemensamma regler för 5G-utbyggnaden, framhåller Anders Ygeman.
– Det pågår en sådan process inom EU, men säkerhetskraven för Sveriges del kan inte komma på plats efter att vi har auktionerat ut spektrumutrymmet.
Regeringen hoppas att de här säkerhetsfrågorna kan hanteras skyndsamt och oppositionen kommer den närmaste tiden att bjudas in för att ta del av förslagen.
(TT)