Regeringen vill ha en särskild skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor. En särskild utredare ska ta fram förslag för hur en sådan skatt kan bli verklighet.
– När mor- och farföräldrar köper kläder till sina barnbarn ska de kunna känna sig trygga med att kläderna inte innehåller skadliga ämnen, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
En särskild skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor ingår i det program på 73 punkter som januariöverenskommelsen mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna bygger på.
Sedan den 1 juli 2017 finns det en särskild skatt på skadliga ämnen, som flamskyddsmedel, i elektronik. Det är en liknande skatt som regeringen vill införa på kläder och skor.
Magdalena Andersson säger att det finns ämnen som bör förbjudas.
– Men mest effektivt just nu är att styra via skatten, säger hon.
"Ett folkhälsoproblem"
– Det här är mycket viktigt, det är ett folkhälsoproblem. Vi vill införa ekonomiska styrmedel för att få bort skadliga kemikalier i kläder och skor, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP).
Vem som ska utreda hur en sådan skatt ska utformas är inte klart.
– Det meddelar vi så snart vi kan, säger Per Bolund.
En allt större del av våra kläder köps via nätet och kommer direkt från utlandet. Hur en särskild skatt på skadliga kemikalier i kläder och skor som handlas över nätet ska se ut vet regeringen inte ännu.
– Det får utredaren ta reda på. Elektronikskatten har inte lett till någon tydlig överflyttning till direkthandel via nätet. Jag tror inte att risken är så stor för klädhandeln heller, säger Per Bolund.
Näthandeln ett bekymmer
Det finns ingen kontroll av produkter som vi köper på nätet från länder utanför EU, främst Kina. Det säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen.
– När det gäller saker som vi köper på nätet från länder utanför EU finns det ingen reglering. Den här införseln av produkter är något som vi granskar i ett projekt.
Hon säger också att det finns större problem än skadliga kemikalier i textilier.
– Det är viktigare att ha kontroll på mjuka platser som finns i till exempel leksaker.
I november beslöt EU-kommissionen att förbjuda 33 farliga ämnen i bland annat kläder och hemtextilier. De nya reglerna börjar gälla den 1 november 2020.
2016 hittade Kemikalieinspektionen vid en granskning farliga ämnen i flera skor och klädesplagg som hade analyserats i ett tillsynsprojekt. Sex av de testade varorna innehöll hälsofarliga ftalater och i en träningshandske hittades förbjudna ämnen som bland annat kan orsaka cancer. Sammanlagt undersöktes 192 skor och fritidskläder i projektet.
(Björn Dickson/TT)