De omtvistade reglerna för arbetskraftsinvandring ses nu över. Regeringen tillsätter tillsammans med C och L en utredning, skriver de på SvD Debatt.
Utredningen ska ta ställning till att införa försörjningskrav för anhöriginvandrare och om så kallat spårbyte ska underlättas.
Partierna som står bakom det så kallade januariavtalet, S, MP, C och L, är överens om att utredningen både ska titta på hur kvalificerad arbetskraft kan lockas till Sverige och hur missbruk av arbetskraftsinvandringen kan kommas åt.
Den senaste tiden har frågan om spårbyte varit i fokus, alltså att asylsökande som har fått avslag på sin asylansökan i stället kan ansöka om arbetstillstånd. Bland annat M och KD har kritiserat detta hårt.
Underlätta spårbyte
Men utredningen ska nu ta ställning till hur spårbyten kan underlättas, och samtidigt analysera riskerna med ett förändrat regelverk.
"Vi ska ta tillvara på den kompetens som redan finns i landet, bland annat personer som redan har etablerat sig på arbetsmarknaden", skriver partierna bakom utredningen.
Januaripartierna vill även utreda ett så kallat talangvisum, en ny grund för uppehållstillstånd för särskilt kompetenta personer som Sverige har ett stort behov av. Dessutom skriver de att problemet med kompetensutvisningar ska lösas, dock utan att gå in på hur det ska gå till.
Fusk och missbruk
Att det förekommer fusk och missbruk av det nuvarande systemet med arbetskraftinvandring är partierna överens om.
"Det finns allvarliga problem med missbruk av reglerna och exploatering av arbetskraftsinvandrare, med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Välfärdssystemet missbrukas och alla de företag och människor som följer regelverk drabbas av ojuste konkurrens", skriver bland andra justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) i debattartikeln. Därför får utredningen i uppdrag att kartlägga missbruket och föreslå nödvändiga åtgärder.
(TT)