Regeringen: Samla asylsökande som får avslag

Integrations- och migrationsminister Anders Ygeman presenterar ett åtgärdspaket för att fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige ska lämna landet. Foto: Lars Schröder/TT


Inrätta uppsamlingsplatser för asylsökande som fått avslag – i närheten av flygplatser. Så ska regeringen få fler personer som inte har rätt att stanna i Sverige att lämna landet. Nu presenteras ett åtgärdspaket för att öka återvändandet.

– Att upprätta återvändandecenter möjliggör en tydlig markering av att asylprocessen är avslutad och att återvändande därefter ska vara det huvudsakliga fokuset, säger integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S) under en pressträff.

Regeringen har beslutat att ge Migrationsverket i uppdrag att införa så kallade särskilda återvändandecentrum för asylsökande, avsedda för dem som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd. Enligt förslaget är en tänkbar lokalisering av dessa i närheten av flygplatser, uppger Ygeman.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!