loadingSquash kan växa sig riktigt stor, men det går att laga goda rätter även av de fullvuxna exemplaren. Foto: Daniel Kirsch
Squash kan växa sig riktigt stor, men det går att laga goda rätter även av de fullvuxna exemplaren. Foto: Daniel Kirsch
Livsstil

Recept: Vad gör man av all squash?

Connie Phillips

Det är något märkligt med squash; ena dagen ser du bara början till en frukt i den stora gula blombasen och när du tittar nästa gång upptäcker du en squash stor som en miniubåt. Jag tror att de växer på natten när ingen ser.

Vissa somrar ger verkligen stora skördar av squash. Värme och regn gör mycket. Vi har bara ett fåtal plantor och varken gödslar eller jordförbättrar, bara täcker med lite grovkompost för att hålla ogräset borta. Nästan varje dag den senaste veckan har min man klivit in i köket med en grönsak stor nog att föda en hel armé. ”Det kommer mera”, säger han.

Foto: Henrik Bengtsson

Så vad gör man med överflödet av squash när släkt och vänner inte vill ha mer? Ja, det finns panerad squash och omelett, fyllda halvor och naturligtvis muffins och bröd som går bra att frysa. Det fina med squashbröd är att de flesta människor accepterar det eftersom det inte liknar den grönsak det kommer ifrån.

Fyllda squashhalvor. Foto: Bernadette Wurzinger

Ett av mina favoritsätt att ta hand om squash är att skiva den tunt och sedan salta den. Om jag ska servera den rå plockar jag den medan den är liten – om jag hinner skörda en i den storleken. Den mjukt gräddiga konsistensen hos en nyplockad squash är härlig!

Ett annat sätt jag gillar är att steka den, trots att man kanske inte vill göra detta till en vana om man räknar kalorier. Jag minns att när mina föräldrar hade trädgård lät min far dem alltid växa sig enorma. Min mor skar då rundlar, panerade dem i mjöl och vändstekte dem sedan försiktigt gyllenbruna i olivolja. Vi åt dem som de var med riven ost på. Jag tyckte också om att toppa dem med lite tomatsås och rispilaff och äta med en färsk sallad till.

Du kanske tycker att den förvuxna squashen har hårdare skal och fler kärnor än de mindre? Tag då bara ur kärnorna och skala den innan tillagningen. Skalad eller urgröpt är den också utmärkt att koka i tomatsås. Följande recept är lätt att göra i stora satser och är god både kall och varm. Tillsätt gärna någon sorts färs för en matigare rätt. Såsen kan användas till en vitkålssallad, till pasta, på hemgjord pizza, eller varför inte lite utspädd till en soppa med ett gott bröd till.

Tomatsås med squash

Det här behövs

2 tsk olivolja

1 stor lök delad i halvor och sedan tunnt skivad

2 krossade vitlöksklyftor

½ kilo färs (valfritt)

1 burk hela tomater (dela dem)

1 burk krossade tomater

1 kg squash skurna i grova 2,5 cm stora bitar

3 tsk färsk hackad basilika

1 tsk färsk hackad oregano

½ tsk mald kanel

Smaka av med salt och peppar

1 paket änglahårspasta, gärna fullkorn

Färskriven pamesanost

Gör så här

Använd en tjockbottnad kastrull och håll medelvärme. Börja med att steka lök och vitlök tills det är mjukt. Om du använder färs steks den tillsammans tills det är välstekt.

Tillsätt båda bukarna med tomat och koka upp. Tillsätt squash och koka i en kvart. Rör om då och då, och tillsätt sedan örterna och kanelen. Sänk värmen och låt allt puttra i 20-30 min tills squashen är halvt genomskinlig och såsen har reducerat något. Stäng av värmen och låt grytan dra under tiden du kokar pastan. Servera såsen på pastan och toppa med parmesan.

Gott färskt italienskt eller franskt bröd är gott till.

Njut av din squash – grönsaker är bra för dig och vad kan vara bättre än den som är färsk och egenhändigt plockad, direkt från egen trädgård.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingSquash kan växa sig riktigt stor, men det går att laga goda rätter även av de fullvuxna exemplaren. Foto: Daniel Kirsch
Squash kan växa sig riktigt stor, men det går att laga goda rätter även av de fullvuxna exemplaren. Foto: Daniel Kirsch
Livsstil

Recept: Vad gör man av all squash?

Connie Phillips

Det är något märkligt med squash; ena dagen ser du bara början till en frukt i den stora gula blombasen och när du tittar nästa gång upptäcker du en squash stor som en miniubåt. Jag tror att de växer på natten när ingen ser.

Vissa somrar ger verkligen stora skördar av squash. Värme och regn gör mycket. Vi har bara ett fåtal plantor och varken gödslar eller jordförbättrar, bara täcker med lite grovkompost för att hålla ogräset borta. Nästan varje dag den senaste veckan har min man klivit in i köket med en grönsak stor nog att föda en hel armé. ”Det kommer mera”, säger han.

Foto: Henrik Bengtsson

Så vad gör man med överflödet av squash när släkt och vänner inte vill ha mer? Ja, det finns panerad squash och omelett, fyllda halvor och naturligtvis muffins och bröd som går bra att frysa. Det fina med squashbröd är att de flesta människor accepterar det eftersom det inte liknar den grönsak det kommer ifrån.

Fyllda squashhalvor. Foto: Bernadette Wurzinger

Ett av mina favoritsätt att ta hand om squash är att skiva den tunt och sedan salta den. Om jag ska servera den rå plockar jag den medan den är liten – om jag hinner skörda en i den storleken. Den mjukt gräddiga konsistensen hos en nyplockad squash är härlig!

Ett annat sätt jag gillar är att steka den, trots att man kanske inte vill göra detta till en vana om man räknar kalorier. Jag minns att när mina föräldrar hade trädgård lät min far dem alltid växa sig enorma. Min mor skar då rundlar, panerade dem i mjöl och vändstekte dem sedan försiktigt gyllenbruna i olivolja. Vi åt dem som de var med riven ost på. Jag tyckte också om att toppa dem med lite tomatsås och rispilaff och äta med en färsk sallad till.

Du kanske tycker att den förvuxna squashen har hårdare skal och fler kärnor än de mindre? Tag då bara ur kärnorna och skala den innan tillagningen. Skalad eller urgröpt är den också utmärkt att koka i tomatsås. Följande recept är lätt att göra i stora satser och är god både kall och varm. Tillsätt gärna någon sorts färs för en matigare rätt. Såsen kan användas till en vitkålssallad, till pasta, på hemgjord pizza, eller varför inte lite utspädd till en soppa med ett gott bröd till.

Tomatsås med squash

Det här behövs

2 tsk olivolja

1 stor lök delad i halvor och sedan tunnt skivad

2 krossade vitlöksklyftor

½ kilo färs (valfritt)

1 burk hela tomater (dela dem)

1 burk krossade tomater

1 kg squash skurna i grova 2,5 cm stora bitar

3 tsk färsk hackad basilika

1 tsk färsk hackad oregano

½ tsk mald kanel

Smaka av med salt och peppar

1 paket änglahårspasta, gärna fullkorn

Färskriven pamesanost

Gör så här

Använd en tjockbottnad kastrull och håll medelvärme. Börja med att steka lök och vitlök tills det är mjukt. Om du använder färs steks den tillsammans tills det är välstekt.

Tillsätt båda bukarna med tomat och koka upp. Tillsätt squash och koka i en kvart. Rör om då och då, och tillsätt sedan örterna och kanelen. Sänk värmen och låt allt puttra i 20-30 min tills squashen är halvt genomskinlig och såsen har reducerat något. Stäng av värmen och låt grytan dra under tiden du kokar pastan. Servera såsen på pastan och toppa med parmesan.

Gott färskt italienskt eller franskt bröd är gott till.

Njut av din squash – grönsaker är bra för dig och vad kan vara bättre än den som är färsk och egenhändigt plockad, direkt från egen trädgård.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss. 

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024