Dutch National Ballet presenterar en påkostad och ny version av baletten Raymonda. Musiken, scenografin, kostymerna och de tekniskt skickliga dansarna skapar en praktfull föreställning – men djupet som finns i originalversionen saknas.
Dutch National Ballet i Amsterdam firar i år 60-årsjubileum. Detta gör de genom att för första gången sätta upp helaftonsbaletten Raymonda. Föreställningen streamades första helgen i maj och kunde ses världen över. Det är en uppsättning som skiljer sig från det berömda originalet på flera sätt och som väcker frågetecken, trots en påkostad och raffinerad föreställning.
Raymonda skapades av koreografen Marius Petipa i ett samarbete med kompositören Aleksandr Glazunov och författarinnan och grevinnan Lidiya Pashkova. Baletten hade urpremiär 1898 och framfördes av Imperial Ballet i Sankt Petersburg. Petipa anses vara en av balettvärldens främsta koreografer. Han skapade ett femtiotal baletter såsom Don Quixote, La Bayadère och Törnrosa. Glazunov var en av de stora kompositörerna i Ryssland under den här tidsperioden.