Recension: Musikalen som smälte våra hjärtan

Filmklassiker: Sound of Music

Den brittiska skådespelaren Julie Andrews tillsammans med sex av barnen von Trapp, på premiären av Sound of Music 1965. Foto: Bruce Bailey/Hulton Archive/Getty Images.


Sound of Music är den sockersöta berättelsen om guvernanten som återbördar sången och glädjen till huset von Trapp och smälter kaptenens hjärta på samma gång. Den är en klassiker för alla åldrar, lika älskad då som i dag.


Maria (Julie Andrews) är en ung, levnadsglad kvinna som studerar för att bli nunna, men i stället lockas av naturen och musiken. Hon har för ovana att drömma sig bort, att inte passa tider och att helt enkelt inte uppföra sig så som sig bör. Som en av de andra nunnorna förfärat sjunger: ”Jag hörde henne till och med sjunga i klosterkyrkan!”

Abbedissan funderar på om Maria passar för klosterlivet och skickar henne därför som guvernant åt den hårdnackade kapten von Trapp (Christopher Plummer) och dennes sju barn. von Trapps hem var tidigare ett hus fyllt av glädje, men sedan hustruns död uppfostras barnen i stället enligt militär disciplin. Barnen har lyckats skrämma bort alla tidigare guvernanter, och även Maria får erfara deras busstreck när de lägger en groda i hennes kjol och en tallkotte på stolen hon sätter sig på. Men Maria ger inte upp. Hon leker med barnen och lär dem sjunga och med tiden vinner hon deras vänskap. När kaptenen förstår att Maria frångått hans krav på disciplin, blir han först förfärad. Men så hör han barnen sjunga och blir fullkomligt hänförd.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!