Rättegång om tvångsgifte fick avbrytas efter protester
På tisdagen inleddes hovrättsförhandlingar om ett fall som gäller tvångsgifte i Värmland. Foto: Polisen


På tisdagen inleddes hovrättsförhandlingar om ett fall som gäller tvångsgifte i Värmland. Men åklagaren fick avbryta visningen av bildbevisningen efter protester från de misstänkta föräldrarna, rapporterar SVT Nyheter Värmland.

Målet handlar om en flicka som var 14 år när hon larmade polisen och sedan flydde hemifrån. Hon har berättat att hon hade blivit bortgift till en tio år äldre man. Hon säger att familjen har hotat henne till livet om hon går till polisen.

I våras dömdes föräldrarna mot sitt nekande till försök till äktenskapstvång medan mannen friades.

På tisdagen yrkade både flickans advokat och åklagaren på att alla tre ska dömas för äktenskapstvång.

– Hon vill ha upprättelse. Hon vill att domstolen säger att det var ett äktenskapstvång som hennes föräldrar och hennes make utsatte henne för, säger flickans advokat Björn Karlsonius, till SVT.

Enligt honom har flickan varit fast övertygad om att hon suttit fast i ett äktenskapsliknande förhållande. Detta eftersom man har skrivit ett kontrakt som hon inte har blivit tillfrågad om, skriver Metro.

Enligt advokaten mår flickan inte bra då hon fortfarande är borta från sin familj.

Föräldrarna yrkar på att bli helt frikända då de menar att det var en frivillig förlovning och inte något som är brottsligt. De säger att man var överens om att flickan och mannen inte kunde gifta sig innan hon hade fyllt 18 år. Vidare säger de att en bröllopsfest var tänkt att hållas antingen i Turkiet eller Syrien, enligt Metro.

Mannens advokat säger att han inte visste att flickan inte ville gifta sig med honom och därför inte har gjort något brottsligt.

Åklagare Pia Hammar presenterade bevis i sin sakframställan. Hon visade bilder från en fest som ägde rum 2015 där flickan och mamma dansar utan slöjor. Mamman och pappan blev mycket upprörda och skrek åt åklagaren att hon inte har rätt att visa bilderna. Stämningen blev så pass hotfull att rättens ordförande var tvungen att avbryta förhandlingarna och ta en paus.

Åklagaren blev upprörd av föräldrarnas agerande.

– Jag blir förbannad helt enkelt. De avbröt hela tiden och störde i min sakframställan, säger hon till SVT.

Även flickans advokat blev upprörd och tycker att det är märkligt att föräldrarna agerade som de gjorde.

– Att åklagaren visar upp bilder i sin sakframställan när flickan gifts bort då får föräldrarna tåla att se flickan med utsläppt hår, säger han till tv-kanalen.