32-åringen som misstänks för stämpling till terroristbrott i Östersund häktas.
Mannen, som uppgett sig vara hotad, nekar till brott – men motsätter sig inte häktningen och medverkar i förhören.
– Han kan ha pressats till det här av något extremistnätverk, säger terrorexperten Magnus Ranstorp.
Vice chefsåklagare Henrik Olin säger att flera långa förhör har hållits med den misstänkte.
– Han har medverkat i förhör och lämnat ganska omfattande uppgifter. Det kommer att hållas ytterligare förhör med honom och vi får se vad det leder till, säger Henrik Olin till medier efter häktningsförhandlingen.
Olin säger att det i nuläget inte finns någon ytterligare misstänkt i ärendet.
– Men det går inte att begå ett stämplingsbrott ensam utan att någon annan är del av det. Stämplingsbrott måste inkludera någon annan känd eller okänd person, säger Henrik Olin.
Försvararen: "Väldigt pressad situation"
Mannen företräds av advokat Linda Arnqvist, som på grund av det yttrandeförbund som utfärdats av tingsrätten är fåordig. Hon bekräftar emellertid att mannen nekar till brott.
– Han är naturligtvis i en väldigt pressad situation bara för att den här misstanken om det här allvarliga brottet har riktats mot honom. Men samtidigt så har vi förhoppningar om att den här förundersökningen kommer att bedrivas på bästa sätt och att det kommer att leda till att den läggs ner utan att åtal väcks. Vad gäller hans mående så tycker jag ändå att han kämpar på bra, säger hon.
TT: Har han någon koppling till organisationer eller trossamfund som gör att man kan förstå varför han misstänks för terroristbrott?
– Jag kan inte kommentera någonting som rör utredningen, svarar Arnqvist.
Misstänkte kände sig hotad
Den misstänkte greps i centrala Östersund i onsdags i något som först såg ut som en trafikförseelse efter att ha kört runt på ett besynnerligt vis kring Stortorget. Brottsrubriceringen ändrades sedan till förberedelse till mord, därefter till stämpling till terroristbrott.
Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, menar att flera detaljer i ärendet gör att det sticker ut.
– En konstig sak i fallet är att han har barn och fru och normala relationer. De beskrivs som en mönsterfamilj som jobbar och vill göra rätt för sig. Men det kan vara någonting som har hänt på vägen, säger Magnus Ranstorp.
I förhör ska mannen ha uppgett att han hotats till att utföra ett dåd, rapporterar TV4 Nyheterna – uppgifter som åklagaren inte vill kommentera.
32-åringen har upprepade gånger, i samband med att han försökt få uppehållstillstånd, uppgett att det finns hotbild mot honom från kriminella med internationella förgreningar och att han bland annat fruktar att hans familjemedlemmar ska kidnappas.
Expert: Kopplingar till Akilov utreds
– Han kan ha blivit hotad och pressad till det här. Det kan förklara varför han körde fram och tillbaka – att han tvekade och egentligen inte ville göra någonting. Det kan också förklara varför han vill vara kvar i häkte, säger Magnus Ranstorp.
Mannen är uzbek, men medborgare i Kazakstan, och bosatt i en ort utanför Östersund. Flera personer i terrorärenden i Sverige har haft uzbekiska kopplingar, bland annat Rahmat Akilov, som utförde dådet på Drottninggatan i Stockholm.
– Säpo tittar naturligtvis på om det finns några kopplingar mellan mannen och Akilov eller andra uzbekiska extremister, säger Magnus Ranstorp.
Genomför fler förhör
Förundersökningen fortsätter nu med fler förhör och även med genomgång av gjorda beslag.
– Vi har beslagtagit datorer och telefoner på fler än en plats, säger Henrik Olin.
Vilken typ av föremål som togs i beslag i den bil som mannen körde i Östersund på onsdagen vill åklagaren inte kommentera.
(Beatrice Nordensson/TT)
(Carl Cato/TT)
(Carl V Andersson/TT)