Raab: Storbritannien bör inte ingå handel med människorättsförbrytare

Utrikesminister Dominic Raab anser att Storbritannien inte ska ingå handelsavtal med länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Foto: Toby Melville - WPA Pool/Getty Images


Storbritannien bör inte ingå handelsavtal med länder som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Det säger landets utrikesminister Dominic Raab.

Förra veckan sade han i parlamentet att Storbritannien kommer att införa nya regler för att förhindra att brittiska företag och organisationer tar in varor som är kopplade till Xinjiangregionen i Kina.

Raab: ”Oacceptabelt”

Han sade att det finns bevis på att det förekommer tvångsarbetsläger bland muslimska uigurer i Xinjiang. Tidigare har FN och människorättsorganisationer uppskattat att minst en miljon uigurer sitter inspärrade i tvångsarbetsläger i området.

I somras avslöjade nyhetsbyrån AP att uiguriska kvinnor tvingas genomgå födelsekontroller samt steriliseringar och aborter.

Kina nekar till anklagelserna. Nyligen skrev den kinesiske Hua Chunying på Twitter att tvångsarbetsläger ”är århundradets största lögn”.

Raab sade att Storbritannien kommer att vidta nya åtgärder ”för att skicka ett tydligt budskap om att dessa kränkningar av mänskliga rättigheter är oacceptabelt”.

Folkmord?

– Det här paket som har tagits fram kommer att säkerställa att ingen brittisk organisation, regering eller privat sektor medvetet eller oavsiktligt profiterar från eller bidrar till kränkningar av mänskliga rättigheter mot uigurer eller andra minoriteter i Xinjiang, sade den brittiske utrikesminister i parlamentet i tisdags.

Samtidigt har vissa ledamöter i parlamentet gått ett steg längre då man vill ta fram lagförslag som ger domstolar rätten att stoppa frihandelsavtal med länder om man bedömer att de har begått folkmord.

– Huruvida det handlar om folkmord eller inte måste bestämmas av en domstol. Ribban har satts otroligt högt, sade Dominic Raab till BBC.

I höstas meddelade människorättsadvokaten Geoffrey Nice att man sammankallar en oberoende tribunal i London för att utreda om Kina-regimens förtryck av uigurerna i Xinjiang utgör folkmord.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.