Går det att kombinera solelproduktion och jordbruk utan intressekonflikter? Region Skåne har beviljats EU-medel till utvecklingsprojektet ”Solbruk i Skåne” som ska drivas i bred samverkan med flera aktörer.
De senaste åren har länsstyrelsen i Skåne tagit emot många ansökningar om att sätta upp solceller på marken. Flera ansökningar har dock avslagits, bland annat på grund av att traditionella solcellsparker riskerar att konkurrera ut livsmedelsproduktionen på markområdet.
– Det är avgörande för Skåne att vi kan ta tillvara och utveckla både vår livsmedelsförsörjning och energiförsörjning för att uppnå visionsmålet om 50 procent självförsörjning av elproduktion i Skåne. Dock finns vissa utmaningar för hur man ska förverkliga utbyggnaden av solceller och detta projekt kan vara ett sätt att konkretisera hur det ska gå till, säger Anna Jähnke, ordförande i regionala utvecklingsnämnden i Region Skåne, i ett pressmeddelande.
I projektet ska man undersöka hur man på ett effektivt sätt ska kunna producera el och livsmedel på samma mark.
Tester från andra länder har visat positiva resultat, men det behövs mer kunskap om hur solbruk kan fungera i Skåne.
– Forskning och ny kunskap är viktigt för att se hur nya konkreta lösningar kan bidra till att nå regionala livsmedels-, klimat- och energimål och samtidigt utveckla landsbygden, säger Anneli Hulthén, landshövding i Skåne län.
Enligt Region Skåne ska projektet, som ska pågå från september 2023 till sista december 2027, visa vilka grödor som kan passa att odla i kombination med solcellssystem och hur odlingarna ska designas för att fungera för lantbrukaren.
Det är ännu inte bestämt var den fysiska testanläggningen ska byggas. Den totala budgeten är cirka 20 miljoner kronor, varav cirka 8 miljoner kronor finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF).
– I arbetet inför projektet har vi märkt ett stort engagemang för frågan hos flera aktörer. Det här blir ett konkret arbete för att tillsammans hitta möjligheter för hur solbruk kan skapa både samhällsnytta och nya möjligheter för lantbrukare, energiföretag och andra involverade parter, säger Jens Sörvik, enhetschef på regional utveckling, Region Skåne, i pressmeddelandet.