Skyfall i Japan, isländska rekordskred. Stormar i Indien och torka i Sverige. Den senaste månaden har ovanliga temperaturer och våldsamma väderfenomen härjat runt om i världen. Men beror extremvädret på klimatförändringar?
Antalet naturkatastrofer har femdubblats sedan 1970-talet – det visas i en rapport från Meteorologiska världsorganisationen (WMO) som släpptes förra året.
Men än så länge kan man inte konstatera att de senaste månadernas väderfenomen beror på klimatförändringar, enligt Markku Rummukainen, professor i klimatologi vid Lunds universitet.
– Det är alldeles för tidigt för att säga. Varje enskild händelse måste studeras separat för att kunna säga något om hur just den har uppstått, säger han.
Naturligt med extremväder
Rummukainen hänvisar bland annat till att Sverige hade en liknande torka i början på 90-talet, och att det är naturligt att vi har olika väderextremer då och då.
– Det tar tid att säkerställa att extremer som kommer sällan, som till exempel torkan i Sverige, är bestående förändringar, säger han.
Samma sak gäller den senaste månadens skyfall i Japan, bränder i USA och översvämningar i Rumänien, för att nämna några.
Eva Strandberg, meteorolog på SMHI, instämmer:
– Utifrån enskilda väderhändelser kan man inte dra slutsatser om klimatförändringen. Att vi har haft varm luft i Sverige under en sommar kan handla om slumpen, säger hon.
Däremot innebär klimatförändringarna att det generellt blir fler extrema väderhändelser som värmeböljor och skyfall – vilket vi redan ser tecken på runt om i världen, säger Markku Rummukainen.
För när temperaturerna höjs i atmosfären blir det varmare på jorden, vilket i sin tur gör att det blir mer vattenånga i luften.
– Och då får vi kraftigare skyfall, säger han.
Vissa samband
Det är alltså för tidigt för att kunna säga om torkan i Sverige är en direkt följd av klimatförändringar – men det går att se vissa samband.
– Den globala medeltemperaturen har stigit och utifrån det kan vi säga att klimatet har förändrats, säger Eva Strandberg.
– Det som är viktigt nu är att arbeta med samhällets klimatsäkring inför ett förändrat väder. Det som skett den senaste tiden visar tydligt hur sårbara vi är för extremer, säger Markku Rummukainen.
(Elisa Amorelli/TT)
Fakta: Extrema väderfenomen 2018
Några exempel på platser i världen som drabbats av extrema väderfenomen de senaste månaderna:
Rekordskred på Island
Juli – efter osedvanligt mycket regnande inträffade ett stort jordskred häromdagen i Hítardalur på västra Island. Det tros vara det största skredet i landets historia.
Skyfall i Japan
Juli – i Japan har hela byar drabbats av översvämningarna där vattnet nått upp till överkanten av trafikljusen. Hittills har man räknat till över 150 döda efter det värsta regnoväder som Japan upplevt på 30 år
Bränder i USA
Juli – starka vindbyar och hög temperatur gjorde att en kraftig skogsbrand spred sig snabbt i Kalifornien. Omkring 3 200 boende tvingades evakuera sina hem. Branden är en av tiotals som har härjat i västra USA den senaste tiden.
Översvämningar i Rumänien
Juni – kraftiga skyfall drabbade Rumänien i början av juli. Översvämningarna påverkade omkring hundra städer.
Stormar i Indien
Juni – stormar med vindar på kring 30 meter per sekund härjade i norra Indien under våren och orsakade stor förödelse. Över 200 personer miste livet.
Torka i Västafrika
Maj – torkan slog hårt mot skördarna i Sahel-området i Västafrika. Matbrist hotar i framförallt Tchad, Mali, Burkina Faso och Mauretanien.
Häftiga regn i Somalia
April – tiotusentals somalier som befinner sig på flykt tvingades se sina tillfälliga hem förstörda i översvämningar Över 425 000 personer har drabbats av de häftiga regnen.
Översvämningar i Kroatien
Mars – Kroatien drabbades av kraftiga översvämningar efter att floden Lika svämmade över.
Skidåkare stöter på ovanligt djur i skogen – se deras reaktioner
Slav under kommunismen