Positiva signaler efter Trumps möte med Xi Jinping
USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping vid deras möte i Mar-a-Lago i West Palm Beach i delstaten Florida. Foto: Jim Watson/AFP/Getty Images


Efter deras första möte ansikte mot ansikte i Florida hade både USA:s president Donald Trump och Kinas ledare Xi Jinping positiva ord om samtalen.

– Jag tycker att det utvecklats en enastående relation mellan mig och President Xi, sade Trump vid ett möte i Mar-a-Lago den 7 april.

Xi tillade:

– Vi har etablerat en stark bekantskap, börjat bygga ett slags förtroende och lagt grunden för en arbetsrelation och vänskap.

Det är extremt viktiga framsteg för Xi och Trump att de har skapat en hjärtlig relation och vunnit varandras förtroende, menar Li Tianxiao, politisk kommentator på New Tang Dynasty Television (NTD) som ingår i samma mediekoncern som Epoch Times.

– Det här kommer att stabilisera relationerna mellan USA och Kina och sätta tonen för de kommande fyra-fem åren. Bara genom att etablera ett grundläggande samförstånd kan man nå konkreta resultat.

Inga specifika uppgifter om mötet mellan Xi och Trump har släppts, men uttalandet, och Trumpadministrationens agerande efter mötet antyder att kommunikationen mellan Trump och Xi har resulterat i någon form av påtagliga diplomatiska framgångar för USA.

Trump klargjorde innan mötet att han skulle tala med Xi om Nordkoreas regim, och om handelsbalansen mellan Kina och USA.

I en presskonferens efter mötet den 7 april sade USA:s handelsminister Wilbur Ross att kinesiska myndigheter gått med på en ”hundradagarsplan” för handel mellan de två länderna. Det här är en helt ny utveckling, eftersom handelsdiskussioner vanligen löper över flera år. Ross tillade att kinesiska företrädare hade ”uttryckt intresse” för att minska handelsöverskottet gentemot USA – vilket vore en seger för Trump, om det faktiskt genomförs.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson sade vid samma presskonferens att båda länderna ”står fortsatt fast beslutna att den koreanska halvön ska vara kärnvapenfri”. Dagen därpå förstärkte den amerikanska flottan sin närvaro vid Korea i en styrkedemonstration mot Kim Jong-uns regims robottester nyligen.

Nordkorea är ”en skurkregim som nu har kärnvapenkapacitet”, sade USA:s nationella säkerhetsrådgivare General H.R. McMaster till Fox News i söndags. ”Och President Xi och President Trump var eniga om att det är oacceptabelt, och att det som måste ske är att den koreanska halvön ska bli kärnvapenfri.”

Den kinesiska regimen fördömer vanligtvis ensidiga militära ingripanden, särskilt mot dess skyddsling Nordkorea, men det är möjligt att Xi faktiskt skulle tolerera att USA agerade mot Kim Jong-un, enligt politiske kommentatorn Zhang Tianling.

– Xi Jinping ser inga fördelar med att skydda Nordkorea, eftersom landet länge varit under påverkan av [Kinas tidigare regimledare] Jiang Zemins falang; Zhou Yongkang, Liu Yunshan och Zhang Dejiang står stenhårt bakom den nordkoreanska regimen, sade Zhang på ett aktualitetsprogram på NTD.

Jiang Zemins partifalang är inbegripen i en maktkamp med Xi Jinpings administration, och Liu Yunshan och Zhang Dejiang, som båda sitter i Kinas allra högsta ledning, är viktiga allierade till Jiang Zemin. Det var även den nu fängslade Zhou Yongkang.