En våg av oro har svept över marknaden och tryckt ned börser och räntor runt om i världen efter USA:s robotattack mot en syrisk flygbas. Men det är relativt begränsade reaktioner.
I skuggan av den överlag negativa börs- och räntereaktionen har guld, olja och japanska yen blivit dyrare sedan de 59 kryssningsrobotarna från två amerikanska fartyg i Medelhavet slagit ned på flygbasen utanför Homs, Syrien. Attacken, hårt kritiserad av Ryssland, är USA:s president Donald Trumps reaktion på en misstänkt syriskt kemvapenattack tidigare i veckan.
– Man såg definitivt en effekt på marknaden i natt när det här inträffade. Det var precis alla de här reaktionerna du väntar dig när du får ökad geopolitisk risk, säger Johan Javéus, chefsstrateg på SEB.
Fokus på Xi-möte
Men det ser ut som en begränsad reaktion, som inte kommer lämna några stora avtryck, enligt Javéus. Han tycker sig se att fokus på marknaden redan några timmar efter attacken har gått över till jobbstatistik som väntas från USA och Kinas presidenten Xi Jinpings möte med Trump i Florida, USA.
– Om det nu blir så att Xi och Trump verkar komma till någon sorts samsyn, om de verkar vara överens, tar det bort väldigt många risker marknaden oroar sig för, som ett globalt handelskrig, säger Javéus.
Japans yen stiger
Ett terminskontrakt för leverans av Brentolja, ett riktmärke på oljemarknaden, har under förmiddagshandeln lyft med cirka 1,5 procent till 55:73 dollar per fat. Oljeaktier får draghjälp av prislyftet. Norska Statoils och Lundin Petroleums aktier tillhör vinnarna uppgångar på 0,3 procent var på börserna i Oslo och Stockholm.
Samtidigt har världsmarknadspriset på guld gått upp med cirka 1 procent till 1 263 dollar per uns (cirka 31,1 gram).
På valutamarknaden är det den japanska yenen som sticker ut, en valuta som ofta betraktas som en säker tillflyktsort i orostider.
(TT)