Orsaken till det dödliga sjukdomsutbrottet bland hundar i Osloområdet är fortfarande okänd. Men det finns positiva besked efter flera veckors undersökningar.
Bara en hund har blivit sjuk i de flesta fall där flera hundar finns i hushållet, enligt norska veterinärinstitutet. Det kan indikera något om hur smittsam sjukdomen är.
– Det finns ingenting som ger anledning att misstänka att det rör sig om någon allvarlig smittsam sjukdom som sprider sig från hund till hund, säger Lotta Gunnarsson på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) till TT.
Ett annat besked kan lugna många hundägare.
– Flertalet av de hundar som smittats och som kommit in till veterinär för behandling blir friska. Det är väldigt hoppfullt, säger Asle Haukaas, kommunikationsdirektör på norska Veterinärinstitutet, till TT.
26 hundar har hittills dött. I arbetet att spåra sjukdomen har man inte hittat något som kopplar samman de hundar som insjuknat. Det gäller ålder, ras, mat, kontakt med andra hundar, promenadområden och liknande.
Två mindre utbrott
Bakterien Providencia alcalifaciens har upptäckts i flera av de hundar som dött och obducerats. Den förekommer normalt hos hundar, men bland de döda hundarna har halterna varit höga.
– Man kan inte säga att bara för att man hitta bakterien så är den orsaken till sjukdomen. För man kan hitta den hos friska hundar också, säger Lotta Gunnarsson.
Nu sätts utbrottet i samband med två liknande mindre utbrott i Norge 2005 och 2006. Då dog inte lika många hundar, men händelserna ledde till ett forskningsprojekt där de sparade proverna har tagits fram för att jämföras i den nu pågående undersökningen.
– Det är en god källa för oss i arbetet just nu. Vi har inlett undersökningar av det materialet men det kommer att ta tid att få resultaten, säger Haukaas.
Finns i naturen
Den tidigare forskningen pekar på att det finns större risker med bakterien på hösten.
– Det är en bakterie som finns i jord och vatten. Och det kan vara omständigheter som gör att det är lättare att de drabbar hundar på hösten än vid andra årstider. Det har varit väldigt mycket regn och översvämningar på flera ställen. Tillsammans med vattentemperaturen skulle det kunna vara en orsak. Men det är spekulation, säger Asle Haukaas.
(Jonas Dagson/TT)