Polismän ringde danska minkuppfödare och pressade på för en avlivning av friska djur – trots att polismyndigheten visste om att det saknades laglig grund för beslutet. Nu vill flera partier att rikspolisen och justitieministern ska granskas.
– Från barnsben har vi lärt oss att när polisen säger något så ska man rätta sig efter det. Här begick de olaglig handling, som de till och med visste var olaglig innan de begick den, säger Kristian Hegaard, rättspolitisk talesperson för Radikale Venstre, som är ett av tre stödpartier till S-regeringen.
Alla djur skulle avlivas
Polismän fick nedskrivna instruktioner som de skulle läsa upp för minkuppfödare sedan S-regeringen den 4 november meddelat sitt beslut att all mink i Danmark – såväl friska som smittade med coronaviruset – skulle avlivas.
Minkuppfödare fick höra från polisen att om de inte avlivade sina djur skulle de gå miste om en bonus och att myndigheterna i slutändan ändå skulle komma och avliva minkarna.
Rikspolischefen Thorkild Fogde ber i ett pressmeddelande om ursäkt för misstaget, men flera oppositionspartier och stödpartiet Radikale Venstre vill granska polisens roll i minkkaoset och planerar nu att höra justitieministern Nick Hækkerup (S) om vad han vet.
Justitieministerns ansvar?
Venstre och Dansk Folkeparti anser att ansvaret ligger på Nick Hækkerup.
– Vi måste undersöka detta grundligt, för det är helt ohållbart att man inte kan lita på polisen. I slutändan pekar pilen på justitieministern, säger Inger Støjberg, rättspolitisk talesperson för Venstre.
Oppositionspartier vill att en kommission tillsätts för att undersöka minkskandalen grundligt, men i nuläget finns det inte en majoritet för det i folketinget.
Tidigare i veckan skördade skandalen sitt första politiska offer när livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick.
Danmark införde hårda restriktioner i sju kommuner i Nordjylland när det stod klart att det muterade coronaviruset hade spridit sig till människor.
Sedan den muterade varianten tros vara utrotad tas flera restriktioner bort. Boende i kommunen får nu resa till andra delar av landet och exempelvis restauranger får öppna från och med fredag. Det är även tillåtet med resor i kollektivtrafik.
(Daniel Kihlström/TT)