Politiker: Pausa vindkraftsutbyggnaden
Den storskaliga vindkraften befaras leda till problem för det svenska samhället.
De vindkraftverk som idag planeras på land är ofta 250–290 meter höga med en rotorbladsdiameter på cirka 200 meter. Till havs kan de få en höjd på upp till 350 meter, att jämföra med Eiffeltornet som är 325 meter högt. Foto: Philippe Huguen/AFP via Getty Images


Den snabba utbyggnaden av vindkraft riskerar att skapa enorma problem i det svenska samhället och måste omgående sättas på paus för utredning. Det menar politikerna Reidar Svedahl och Sven Olof Andersson Hederoth.

– Som jag ser det pågår det just nu en ogenomtänkt, panikartad och möjligen skadlig utbyggnad av vindkraft i Sverige, säger Reidar Svedahl (L), kommunalråd i Norrköping med ansvar för näringsliv och samhällsplanering.

I en motion till Liberalernas landsmöte i november föreslår Reidar Svedahl och Sven Olof Andersson Hederoth, civilingenjör och vice ordförande för Liberalerna i Simrishamn, att den storskaliga vindkraftsutbyggnaden i Sverige sätts på paus i två år. Tiden ska användas för att bättre utreda vindkraftens för- och nackdelar och etablera tydliga regler. 

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!