Polisens genomgång av kommunikationen i Encrochat visar att betydligt mer narkotika än man tidigare trott smugglas till Sverige varje år. Rapporten visar också att såväl myndigheter som företag utsätts för otillåten påverkan. Det skriver polisen på sin hemsida.
Under 2020 lyckades fransk polis få tillgång till den krypterade kommunikationsplattformen Encrochat som används av kriminella. Genom det internationella polissamarbetet via Europol har svensk polis kunnat ta del av materialet.
Polisen skriver att analysen av det material som har kopplingar till Sverige bekräftar polisens bild av att narkotikahandel och konflikter om narkotika mellan olika kriminella konstellationer är orsak till många våldsuppgörelser.
Saknar spärrar
I rapporten Lärdomar från Encrochat skriver polisen att man fått en tydlig insikt att många av de kriminella aktörerna närmast verkar sakna spärrar för att utsätta sina antagonister för dödligt våld när de anser att det är motiverat. Anstiftarna har i regel heller inga svårigheter att ordna med vapen och ammunition, medhjälpare eller hitta någon som kan utföra våldet. Våldet i sig kan vara motiverat av narkotikauppgörelser men drivs också av personliga konflikter, hämndspiraler eller utförs för att undvika att själv bli angripen.
– Mycket av det vi har kunnat utläsa i chattarna har vi känt till sedan tidigare och vi kan konstatera att polisens underrättelsetjänst gör korrekta bedömningar av brottsligheten i Sverige. Men vi kan också konstatera att narkotikahandeln har växt sig betydligt större under senare år, säger Linda H Staaf, chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, på polisens hemsida.
Industriell skala
Kommunikationen från Encrochat visar att smugglingen av narkotika bedrivs i en närmast industriell skala. Polisen tror att med utgångspunkt från det materialet kan så mycket som över 100 ton narkotika smugglas in i landet varje år Det kan jämföras med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysnings (CAN) tidigare bedömning att narkotikakonsumtionen i Sverige uppgår till omkring 15 ton per år.
Enligt polisen sker smugglingen främst genom vägtransporter där narkotikan göms bland den legala lasten. Stockholm, Malmö och Göteborg är de vanligaste slutdestinationerna men narkotikan landar även i flera andra mellanstora städer. Öresundsbron nämns ofta bland användarna i Encrochat men också andra gränsövergångar diskuteras på plattformen.
– Polisens tillgång till krypterad kommunikation mellan kriminella skulle öka våra möjligheter att förebygga, upptäcka och förhindra grov organiserad brottslighet. Det är också uppenbart att rättsväsendet inte är dimensionerat för den omfattande narkotikamarknad vi har i Sverige. Det är även tydligt att såväl den privata sektorn som den offentliga behöver öka sin förmåga att stå emot otillåten påverkan, säger Staaf.
Otillåten påverkan
Analysen av materialet från Encrochat visar också att kriminella aktörer utövar otillbörlig påverkan på samhället. Och att kriminella försöker få kontakt med politiker, med tjänstemän i offentlig förvaltning samt med tjänstemän inom rättsväsendet för att på olika sätt skydda eller främja brottslig verksamhet, skriver polisen.
Enligt rapporten har analysen av materialet från Encrochat visat några betydande sårbarheter i samhället. Bland annat att rättsväsendet inte är dimensionerat för storleken på narkotikamarknaden. Och att myndigheter och företag är sårbara för insiders, otillåten påverkan och korruption.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.