(TT)
Så kallad samhällsvård innebär att samhället griper in och tar över ansvaret för en ung person med anledning av exempelvis missförhållanden i hemmet, missbruk eller kriminalitet.
Vården kan delas in i två kategorier – institutionsvård och familjehem.
Familjehem är enskilda hem som tar emot barn som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar, exempelvis missförhållanden i hemmet, våld, missbruk eller kriminalitet.
Placeringarna kan ske under kortare eller längre tid. Utgångspunkten är i regel att barnet ska återförenas med sina föräldrar så fort som möjligt, men i vissa fall blir barnet kvar hela uppväxten.
I den sistnämnda kategorin ingår HVB-hem och Sis-hem.
HVB-hem (hem för vård eller boende) är en institution inom socialtjänsten som tar emot unga personer för vård eller behandling. Många HVB-hem drivs i privat regi.
Sis-hem är ungdomshem som drivs av den statliga myndigheten Statens institutionsstyrelse där det bedrivs individuellt anpassad tvångsvård och sluten ungdomsvård.
Majoriteten av de intagna på hemmen är barn och unga som omhändertagits enligt LVU (lagen om vård av unga) för exempelvis missbruk. En mindre andel är omhändertagna enligt LSU (lagen om sluten ungdomsvård) efter att ha dömts för brott.
Även vuxna missbrukare kan få vård på särskilda LVM-hem i regi av Sis enligt lagen om vård av missbrukare.
Källor: Statens institutionsstyrelse, Sveriges Kommuner och Regioner, Socialstyrelsen