Petter Hörnfeldt - Mentour Pilot - nu en av världens mest kända piloter

Reportage: Kända svenskar i världen

Den svenske piloten Petter Hörnfeldt jobbar heltid med att flyga civil trafik och driver även en framgångsrik Youtube-kanal om flyg.


Den svenske piloten Petter Hörnfeldt är en av världens mest kända piloter. Han flyger en Boeing 737 och skapar djuplodande program på Youtube om speciella flyghändelser. Hans program har miljontals tittare.


Det finns en lång lista över piloter som gjort sig kända över åren, till exempel Orestes Lorenzo Pérez som stal en MiG-23:a från Kubas stridsflyg och återvände till hemlandet 1,5 år senare för att hämta sin familj i en Cessna 310 vid semesterorten Varadero – detta trots den stora risken att bli nedskjuten och dödad. Andra exempel är Mathias Rust som vid 18 års ålder flög en tur från Hamburg upp till Färöarna och Island för att senare landa på Röda Torget i Moskva. Det finns också hjältar som Sully Sullenberger som landade på Hudson River efter att båda motorerna slagits ut av en skock fåglar, något som kom att filmatiseras av Clint Eastwood med Tom Hanks i huvudrollen. Det finns även andra, som är kända ”av fel anledningar”, till exempel Jacob Veldhuyzen van Zanten, som den 27 mars 1977 drog gasen i botten på en Boeing 747 på flygplatsen i Teneriffa, vilket medförde att 583 personer dog i den värsta flygkatastrofen genom tiderna.

Svensken Petter Hörnfeldt har valt en annan väg för att bli en av världens mest kända piloter. Samtidigt som han arbetar heltid som pilot på en Boeing 737 skapar han djuplodande program på Youtube om den typen av människor och olyckor som omnämns ovan. Hans inslag om ”Sully” på Youtubekanalen ”Mentour Pilot” har nu setts hela 1,8 miljoner gånger över hela världen, och den 45 minuter långa analysen av den makabra olyckan på Teneriffa år 1977 över fem miljoner gånger. Den mest populära är dock den om Concordes sista flygning i Paris som har setts över tio miljoner gånger.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!