Det är inte prick 65 som gäller längre. I dag går varannan person i pension antingen tidigare eller senare än när de fyller 65 år.
Den genomsnittliga utträdesåldern från arbetsmarknaden stiger svagt, men inte i den takt Pensionsmyndigheten hade önskat.
Bland personer födda runt 1940 gick tre av fyra i pension när de fyllde 65 år. De som är tio år yngre är inte alls lika likriktade.
– Den tydligaste trenden vi ser är att 65-årsnormen för att ta ut sin pension har brutits, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.
Knappt varannan person född 1951 började plocka ut sin allmänna pension förra året, då 65-årsdagen inföll, visar siffror som myndigheten tagit fram. Då hade 30 procent i den gruppen gjort det redan tidigare, medan övriga väntar.
Mer flexibelt
I dag kan man välja att ta ut sin pension från 61 år, och har rätt att vara kvar på jobbet till 67. Men att börja ta ut sin allmänna pension och sluta arbeta är inte per automatik samma sak.
– Vi slutar att arbeta allt senare, men vi tar ut vår pension marginellt tidigare, konstaterar Ole Settergren.
Genomsnittsåldern för det senare är 64,5 år, och trenden är svagt sjunkande. Siffran för utträdesåldern är något lägre, eftersom den i viss mån tar hänsyn till personer med sjukersättning. Men den trenden är i stället svagt stigande.
Att utträdesåldern stiger är bra för samhällsekonomin, enligt Settergren. Bedömare är rörande eniga om att vi måste jobba längre eftersom medellivslängden stiger.
"För långsamt"
Han tror också att utträdesåldern kommer att fortsätta uppåt, en följd av att lägre pensioner gör att fler jobbar längre. Men han är ändå inte nöjd med utvecklingen.
– Ökningstakten är för låg och medelpensioneringsåldern går åt fel håll. Båda borde stiga, och snabbare.
För den som är arbetslös eller sjukskriven finns inget val efter 65 än att gå i pension. Då omfattas man inte längre av andra ersättningssystem, något det finns förslag från flera håll om att ändra på.
(TT)