loadingAnne-Karin Mikonahos svampintresse har hållit i sig sedan hon var barn. Foto: Torsebro Svamp
Anne-Karin Mikonahos svampintresse har hållit i sig sedan hon var barn. Foto: Torsebro Svamp
Livsstil

Passion för svamp: ”Jag har inte bråttom i skogen”

Eva Sagerfors

Skattjakten ute i skogen och förstås matlagningen är det som gör svamp så roligt för svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho. Här berättar hon om allt från varför man förr skydde svamp till hur man undviker gul svampsnylting.

Anne-Karin Mikonaho i Kristianstad är en av omkring 300 aktiva svampkonsulenter i Sverige. Hon har vuxit upp med svamp och plockade mycket svamp som liten.

– Mina föräldrar är finska så vi plockade mycket finska riskor, svampar som inte så många andra i Sverige åt.

Förbättra svampkunskaperna

Svampklubbar och -föreningar finns på många håll i landet. Några är Puggehatten, Stockholms svampvänner, Björksoppen och Myko. Man hittar dem genom att söka på internet. Svampkonsulenternas riksförbund har ett kalendarium med utflykter och svampkurser.

Svampkonsulenter har som minst gått en grundläggande utbildning i svampkunskap och följer med i de senaste rönen om nyttan och risker med svamp. De kan också ha specialintressen, som svamp och naturvård, svampodling eller färgning med svamp. Svampkonsulenter arrangerar svamputflykter och anordnar utställningar och kurser. En del säljer svamp till restauranger.

Boktips: En svampbok för att lära sig om ätliga svampar behöver vara uppdaterad utifrån den senaste forskningen och i nyare utgåva. På utbildningen till svampkonsulent används ”Nya svampboken”. För mer läsning finns också ”Den svenska matsvampens historia” av Anders Hirell och den nyutgivna ”Giftsvampar och svampgifter” av Rut Folke, Anders Hirell, Peter Hultén och Anna Myrnäs.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingAnne-Karin Mikonahos svampintresse har hållit i sig sedan hon var barn. Foto: Torsebro Svamp
Anne-Karin Mikonahos svampintresse har hållit i sig sedan hon var barn. Foto: Torsebro Svamp
Livsstil

Passion för svamp: ”Jag har inte bråttom i skogen”

Eva Sagerfors

Skattjakten ute i skogen och förstås matlagningen är det som gör svamp så roligt för svampkonsulenten Anne-Karin Mikonaho. Här berättar hon om allt från varför man förr skydde svamp till hur man undviker gul svampsnylting.

Anne-Karin Mikonaho i Kristianstad är en av omkring 300 aktiva svampkonsulenter i Sverige. Hon har vuxit upp med svamp och plockade mycket svamp som liten.

– Mina föräldrar är finska så vi plockade mycket finska riskor, svampar som inte så många andra i Sverige åt.

Förbättra svampkunskaperna

Svampklubbar och -föreningar finns på många håll i landet. Några är Puggehatten, Stockholms svampvänner, Björksoppen och Myko. Man hittar dem genom att söka på internet. Svampkonsulenternas riksförbund har ett kalendarium med utflykter och svampkurser.

Svampkonsulenter har som minst gått en grundläggande utbildning i svampkunskap och följer med i de senaste rönen om nyttan och risker med svamp. De kan också ha specialintressen, som svamp och naturvård, svampodling eller färgning med svamp. Svampkonsulenter arrangerar svamputflykter och anordnar utställningar och kurser. En del säljer svamp till restauranger.

Boktips: En svampbok för att lära sig om ätliga svampar behöver vara uppdaterad utifrån den senaste forskningen och i nyare utgåva. På utbildningen till svampkonsulent används ”Nya svampboken”. För mer läsning finns också ”Den svenska matsvampens historia” av Anders Hirell och den nyutgivna ”Giftsvampar och svampgifter” av Rut Folke, Anders Hirell, Peter Hultén och Anna Myrnäs.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024