Parlamentsledamöter från tio länder och EU har lagt fram förslag om en bojkott av vinter-OS i Peking i ljuset av den kinesiska regimens brott mot mänskliga rättigheter.
Organisationen Inter-Parliamentary Alliance on China (IPAC) har sammanställt lagstiftares förslag om åtgärder mot OS i Kina på grund av de människorättsbrott som pågår i landet.
IPAC ”uppmanar politiska ledare och representanter runt om i världen att vidta åtgärder för att nå ett beslut som klargör att världen inte har överseende med och inte kommer att bortförklara dessa pågående brott”.
Uppmanar till bojkott
Fredrik Malm, riksdagsledamot för Liberalerna, har lämnat in en skriftlig fråga till kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP). Han undrar om Sverige kommer att ”agera tydligt för att säkerställa att ett vinter-OS i Beijing, om det blir av, inte förvandlas till ett propagandaverktyg för den kinesiska regimen”.
”Kommer regeringen att säkerställa att inga högnivåföreträdare för Sverige närvarar vid invigningen av ett vinter-OS i Beijing och andra officiella ceremonier i samband med ett sådant evenemang?”, skriver han.
Den brittiske parlamentsledamoten Tim Loughton uppmanar politiker i Storbritannien till bojkott.
– Den kinesiska regeringens intentioner att hålla vinter-OS är ganska uppenbara. Spelen är ett gyllene tillfälle att bygga upp Kinas mjuka makt och avleda uppmärksamheten från de hemska övergreppen som sker i Uigur-regionen, Tibet och Hongkong, säger han i ett uttalande.
Folkmord
Den tyske EU-parlamentarikern Engin Eroglu har lämnat in en formell fråga till Europeiska rådet huruvida det är lämpligt för representanter i EU att delta i de olympiska spelen i Kina.
Utöver parlamentsledamöter från Sverige, Storbritannien och EU har också politiker i Danmark, Litauen, USA, Tyskland, Kanada, Italien, Tjeckien och Schweiz uppmanat i respektive parlament till liknande bojkotter av OS i Kina.
I maj uppmande det amerikanska representanthusets talman Nancy Pelosi USA och världens ledare att bojkotta Olympiska spelen i Peking 2022 på grund av den kinesiska regimens brott mot mänskliga rättigheter.
FN och människorättsgrupper uppskattar att över en miljon uigurer har satts i arbets- eller interneringsläger i Xinjiang i västra Kina.
I mars fastslog en rapport från tankesmedjan Newline Institute for Strategy and Policy att Kinas regim begår folkmord på den muslimska etniska gruppen uigurer.
Flera länder, däribland Nederländerna och Kanada, har sagt att förtrycket i Xinjiang är att betrakta som folkmord.
Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!