Palmolja gör comeback i krigets spår

Fredagschipsen kan ha friterats i palmolja. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT


Det är en kontroversiell produkt som kopplas ihop med miljöproblem och dåliga arbetsförhållanden. Men Rysslands krig i Ukraina väntas leda till mer palmolja i mat och snacks – bland annat i chipspåsar från OLW.

Världens mest konsumerade matolja finns i allt från choklad och kex till kosmetika och biobränsle. Men framställningen av palmolja kopplas också ihop med miljö- och människorättsproblem i produktionsländerna. Det händer att regnskog skövlas och torvmarker dikas ut till förmån för oljepalmsplantage och det larmas om bristfälliga arbetsvillkor.

Många företag har de senaste åren bytt palmolja mot solrosolja. Men kriget ställer till det eftersom Ryssland och Ukraina står för en stor del av världsproduktionen. När leveranserna minskar i invasionens spår går en del företag tillbaka till palmolja, exempelvis den brittiska stormarknadskedjan Iceland.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!