Regeringen i Berlin lamslås av en allt mer infekterad konflikt om den tyska migrationspolitiken. Framtiden för förbundskansler Angela Merkels breda koalition är oviss sedan hennes konservative inrikesminister Horst Seehofer hotat att lämna sin kabinettspost.
Backa – annars avgår jag. Så lyder Seehofers ultimatum till Merkel. Hotet framfördes sent på söndagen under ett möte med ledarskiktet för Merkels bayerska koalitionspartner CSU i München, och gällde både ministerposten och 68-åringens roll som partiordförande.
Klockan 17 på måndagseftermiddagen ska de två systerpartiernas ledare hålla krismöte i Berlin för att diskutera en väg ut ur den låsta situationen. Seehofer hotar att stänga Tysklands gränser för asylsökande som registrerats i ett annat EU-land. Merkel vill i stället fortsätta förhandla om frågan på EU-nivå, och varnade i en intervju med tv-kanalen ZDF på söndagen för åtgärder som inte har förankrats hos andra medlemsländer.
Stötesten sedan 2015
Migrationsfrågan har varit en stötesten mellan Merkels CDU och bayerska CSU sedan 2015, då förbundskanslern öppnade den tyska gränsen för hundratusentals migranter och flyktingar. Både regeringen och CDU har sedan dess helt lagt om politiken, men CSU, som ligger till höger om CDU, vill strama åt den tyska linjen ytterligare.
Frågan riskerar nu att splittra det samarbete mellan partierna som i årtionden har utgjort den dominerande kraften i tysk politik. Merkel varnar för att migrationspolitiken har sprängkraft nog att splittra hela EU.
Förbereder för nyval
I takt med att schismen mellan de kristdemokratiska partierna fördjupas förbereder sig socialdemokratiska SPD – som också ingår i regeringskoalitionen – för ett möjligt nyval. SPD driver en avsevärt mjukare linje i asyl- och migrationspolitiken och har svårt att smälta Seehofers krav.
(Pontus Ahlkvist/TT)
Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in
Slav under kommunismen