Ericsson skyndar på sparprogrammet. Elva miljarder i kostnader ska bort, mot tidigare mål på nio miljarder.
– Det är tvärs över hela organisationen, det inkluderar även forskning och utveckling, säger vd Börje Ekholm.
Ericssonchefens osäkra utsikter präglas bland annat av att operatörerna väntas vara fortsatt försiktiga när det gäller investeringar i sina nät.
– Det är en nedgång i utrullningstakten, säger Börje Ekholm på telefon från Kanada.
Dessutom har kunderna tidigare byggt upp större lager än normalt, för att säkra sig mot de leveransstörningar som präglat marknaden efter covidpandemin. De används nu i större utsträckning.
– Vi får en ganska stor försäljningsnedgång där, säger Börje Ekholm.
– Men totalt, trots dramatiken i vår affärsmix, så är vi oförändrad i vår totalförsäljning, fortsätter han och pekar på att det var i linje med vad ledningen hade räknat med när kvartalet började.
Försäljningen steg ändå, påhejad av bland annat positiva valutaeffekter och företagsköp, under första kvartalet med 14 procent till 62,6 miljarder kronor jämfört med samma period i fjol. Vinsten föll visserligen och lönsamheten likaså, men var ändå bättre än aktieanalytikerna hade räknat med.
"Å andra sidan väntar sig Ericsson att det andra kvartalet ska vara i nivå med det första kvartalet. Det innebär att de sänker förväntan på det andra kvartalet, som normalt brukar vara ungefär tio procent bättre än det första kvartalet, både för resultat och försäljning", skriver Ericssonanalytiker Inge Heydorn, fondförvaltare på GP Bullhound, i en kommentar.
Men därefter bör det vända, hoppas Ekholm.
– Vi ser andra att under halvåret bör vi se förbättringar.
En ökad besparingstakt bidrar bland annat till detta. I rapporten skriver Ericssonledningen att man nu siktar på kostnadsbesparingar på elva miljarder kronor i år. Det är två miljarder kronor mer än tidigare bedömning. Han vill inte gå in på var och hur besparingarna ska hittas.
– Det är tvärs över hela organisationen, det inkluderar även forskning och utveckling, säger Börje Ekholm.
Sedan tidigare har Ericsson förhandlat fram ett paket med facken där 1 400 tjänster försvinner i Sverige. Totalt ska det handla om 8 500 färre anställda globalt. Hur mycket högre de siffrorna blir håller Ekholm hemligt för närvarande.
Börje Ekholm och företagsledningen har ett lönsamhetsmål för 2024 som bolaget just nu är på väg att glida ifrån. Det är därför spartakten skruvas upp och Ericssonchefen tvekar inte:
– Vi ska tillbaka till målet i tid, säger han.
Rörelsevinsten i förhållande till försäljningen (Ebita-marginalen) ska nå 15-18 procent 2024, rensat för omstruktureringskostnader. Under första kvartalet föll den till 7,7 procent.
(TT)