För andra gången på tre månader uppmanas miljoner väljare i turkiska Istanbul ta sig till vallokalerna för att rösta fram en borgmästare.
President Recep Tayyip Erdogans parti AKP hoppas ta igen den svidande förlusten i mars – men riskerar i så fall kritik för fulspel.
Den 6 maj beslutade Högsta valkommissionen i Turkiet att ogiltigförklara resultatet från lokalvalet i storstaden Istanbul den 31 mars. Valet hade präglats av fusk och "allvarlig korruption", enligt kommissionen, som utlyste nyval till den 23 juni.
Utlåtandet fick oppositionen – som enligt resultatet hade tagit hem valet – att gå i taket. Beslutet var politiskt motiverat och liknande inget mindre än en diktatur, menade de. Valkommissionens beslut har också väckt irritation i Istanbul, då söndagens val blir det åttonde i staden på fem år.
Men president Erdogan tog det hela med ro.
— Det finns felaktigheter här. Låt oss vända oss till folket för att se vad de har att säga, sade han, enligt Reuters.
Oväntad förlust
Presidenten hade onekligen sina skäl att förorda omval.
Valet den 31 mars innebar nämligen ett oväntat nederlag för Erdogans konservativa Rättvise- och utvecklingspartiet (AKP). I ett enda slag förlorade de makten i både huvudstaden Ankara och landets kommersiella hub Istanbul, där AKP och dess islamistiska företrädare styrt i 25 år.
I båda städerna kneps vinsten i stället av det sekulära Republikanska folkpartiet (CHP). Den politiska doldisen Ekrem Imamoglu valdes till borgmästare i Istanbul.
Imamoglu gick till val med sloganen "Allt kommer att bli bra", och har noggrant undvikit den annars sedvanliga offensiva retoriken i turkiska valrörelser. Han vann med en tajt marginal – bara 13 000 fler röster än AKP:s kandidat, Binali Yildirim.
Erdogan frånvarande
Inför söndagens omval har AKP antagit en ny kampanjstrategi. Från att ha talat om Istanbul som partiets viktigaste säte – och en röst på AKP som en röst för nationens framtid – är retoriken nu mer nedtonad.
— Det (Istanbul, reds anm) är bara ett butiksfönster, sade Erdogan avvisande förra helgen, och tillade att AKP styr i två tredjedelar av Turkiet.
Erdogan själv har också varit märkbart frånvarande under valupptakten, efter att ha framträtt betydligt mer frekvent än borgmästarkandidaten Yildirim i mars. Måhända en uttänkt strategi av presidenten, som kan vilja distansera sig från en eventuell förlust.
Samtidigt riskerar även en vinst att slå tillbaka på Erdogan, som sedan han tillträdde som president 2014 ofta kritiseras för att bidra till en nedmontering av den turkiska demokratin.
(TT-AFP)