Under lördagen kunde svenska turister från Skåne, Blekinge och Halland resa in i Danmark, om de lovade att testa sig för covid-19 inom 24 timmar. Men efter mindre än ett dygn svängde den danska polisen om gränsbestämmelserna – för tredje gången på tre dagar.
Om det inte var möjligt att testa sig i Sverige skulle det gå att testa sig i Danmark, uppgav det danska justitiedepartementet på fredagen. De som ville testa sig i Danmark fick skriva under ett certifikat där man lovade att testa sig inom 24 timmar efter inresan och gå i självisolering i 14 dagar eller tills man kan visa ett negativt test.
Men efter mindre än ett dygn togs den möjligheten bort igen, rapporterar Sydsvenskan.
"Delen med certifikat är inte längre gällande", skriver Jakob Kronborg, presstalesperson på danska justitiedepartementet till tidningen.
Nu krävs ett negativt covid-19-test för sydsvenskar som vill korsa gränsen såvida de inte har särskilda skäl som arbete eller att de har familj i landet, uppger danska myndigheter.
Många turer
Ett tidigare besked från Danmark var att skåningar, blekingar, hallänningar, sörmlänningar och västerbottningar skulle få komma in i Danmark från och med lördagen.
Det gällde ända fram till i torsdags. Då meddelade nämligen det danska Seruminstitutet att svenskar, förutom västerbottningar, inte kommer att kunna resa in i Danmark såvida de inte har särskilda skäl att korsa gränsen, som arbete eller att de har familj i landet.
Det beskedet ogiltigförklarades i sin tur på fredagen. Då meddelades i stället att även sydsvenska turister boende i Skåne, Blekinge och Halland var välkomna om de visade upp ett negativt coronatest. Eller om lovade att testa sig i Danmark inom 24 timmar –ett besked som nu alltså inte heller gäller.
"Bekymmersamt"
TT har sökt inrikesminister Mikael Damberg (S), som via sin pressekreterare avböjt att ge en kommentar.
Efter att Danmark tidigare i veckan meddelat att Skåne inte lever upp till de danska inresereglerna har nu Skånes regionordförande Carl Johan Sonesson (M) skrivit till den danska justitieministern för att få fram en bättre lösning.
I brevet till den danska justitieministern, Nick Hækkerup, skriver Sonesson att Öresundsregionen behöver hitta gemensamma metoder och standarder.
– Vi har fått en situation där Skåne och Danmark vuxit ihop till en större metropol och då är det bekymmersamt att det nu finns en gräns genom den. Det påverkar på många sätt, säger Sonesson till TT.
I nuläget krävs ett godkänt testresultat som inte är äldre än 72 timmar och ett intyg om folkbokföring i gränsregionerna. Sonesson vill uppmana Danmark att även överväga att godkänna antikroppstester.
– Jag har full förståelse för att man vill ha koll och ett antikroppstest visar ju att inte har det, så det här är ett sätt att komplettera det och som ju hade underlättat för människor rätt mycket.
Skadar regionen
I brevet uttrycker han också oro för hur regionen ska klara av utmaningarna som coronapandemin medför och menar att skadorna kan komma att få konsekvenser under många år.
– Tänk dig att vi haft en stad i Sverige och satt upp en gräns mitt i den, det är ungefär så vi har det. Ju längre tid den här gränsen är stängd desto mer påverkas vår tillväxt och möjlighet att utveckla regionen.
Anledningen till att antikroppstestet i dag inte gäller vid inresa i Danmark tror Sonesson är så enkelt som att de danska myndigheterna inte tänkt på det.
Något svar har han inte fått än, men känner tillförsikt om att det kommer ett efter helgen.
– Jag tror att de är intresserade att lyssna på att ta fram en regional lösning.
(Jonas Grönvik/TT)
(Linnéa Wannefors/TT)
(Niklas Svahn/TT)