Nytt australiskt klimatmål väcker frågor

Australien: Klimatpolitik

En helikopter flyttar solpaneler till Melbourne Museum i Australien, 2018. Man installerar över 2 700 paneler på på 1 083kW på fyra museer i Melbourne. Foto: Scott Barbour/Getty Images


Det australiska underhuset har röstat för en ny klimatlag. Det långsiktiga målet för lagen är att koldioxidutsläppen 2030 ska vara minst 43 procent lägre än 2005. Nettonollutsläpp ska nås till 2050. Men lagförslaget väcker också kritiska röster.

Australiens federala Labour-regering, med Anthony Albanese i spetsen, driver just nu på för en hårdare lagstiftning om utsläppsminskningar. Propositionen har röstats igenom av underhuset, med 89 röster mot 55, och kommer nu att läggas fram i senaten. Förslaget motarbetades främst av koalitionen men fick stöd av de gröna, som dock till en början föreslog en målsättning med en minskning av utsläpp med 75 procent till 2030, med nettonollutsläpp till 2035.

– Vi gör inte det här för att försöka minska föroreningarna. Vi gör det här för att försöka stoppa klimatförändringen från att bli en skenande kedjereaktion, sade de grönas ledare Adam Bandy om förslaget.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!