Regeringen ställer ytterligare 300 miljarder kronor till näringslivets förfogande, via det så kallade likviditetsstödet.
– Läget mitt i den andra vågen av pandemin är väldigt väldigt tufft, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Konkret handlar det om att företag får fler möjligheter till anstånd med inbetalningar av skatt och arbetsgivaravgifter. Regeringen räknar med att ytterligare 300 miljarder kronor i likviditetsstöd görs tillgängligt för det svenska näringslivet.
– Många företag är väldigt hårt drabbade av restriktionerna, och många har haft det tufft under året. Många har akuta problem med likviditeten, säger Magdalena Andersson.
40 000 företag
Hittills har runt 40 000 företag beviljats anstånd med cirka 40 miljarder kronor, enligt finansdepartementet.
– Det är ett väldigt använt stöd, och det handlar om mycket mer pengar än vad det gjorde under finanskrisen, säger finansministern.
TT: Hur mår det svenska näringslivet?
– Hösten har gått bättre än vad många hade vågat hoppas på. Men det är klart att läget mitt i den andra vågen av pandemin är väldigt väldigt tufft, särskilt i branscher som hotell och restaurang. En ljusglimt är att det ser bättre ut för industrin än vad det gjorde i våras.
Förlänger åtgärder
Under den senaste tiden har regeringen gett besked om att man förlänger flera stödåtgärder som presenterades i våras, som permitteringsstödet och omställningsstödet.
TT: Att ni förlänger tidigare åtgärder, är det för att ni har utvärderat dem och kommit fram till att de är effektiva?
– Det är helt nya stöd och det finns all anledning att utvärdera och lära av dem. Men det är något som tar tid, något vi kan göra till nästa kris. Vi har hela tiden jobbat efter principen "snabbt snarare än perfekt", säger Magdalena Andersson.
Kostar inget
Trots att likviditetsstödet handlar om anstånd med inbetalningar och inga direkta bidrag räknar finansdepartementet med att kostnaden för staten kommer att landa på 200 miljoner kronor.
Förslaget går nu ut på remiss och kommer att bli en del av en ändringsbudget som kommer i början av nästa år. Det bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna och föreslås träda i kraft den 1 mars 2021.
(Henning Eklund/TT)