Ny lag om tillträdesförbud röstades igenom av riksdagen
Svensk Handel välkomnar beskedet
Karin Johansson, vd på Svensk Handel, välkomnar riksdagens beslut om en ny lag om tillträdesförbud till butiker. Foto: Svensk Handel


Riksdagen har röstat igenom en ny lag om tillträdesförbud till butiker. Beslutet välkomnas av Svensk Handel.

Förslaget, som klubbades på onsdagen, innebär att en person ska kunna portas i en butik om det finns risk att denne begår brott eller trakasserier.

Den person som bryter mot tillträdesförbudet kan komma att dömas till böter eller fängelse upp till sex månader.

Svensk Handel: ”Efterlängtat”

Frågan har länge drivits av Svensk Handel som säger att man välkomnar riksdagens besked.

– Tillträdesförbudet är efterlängtat bland våra medlemmar runt om i landet. Trots att de som stjäl och är våldsamma i våra butiker ofta är väl kända personer har det saknats laglig rätt att förbjuda dem från att komma tillbaka. Med dagens beslut blir det ändring på det, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i ett uttalande.

Den nya lagen innebär att en åklagare har rätt att besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget.

Träder i kraft i mars

Svensk Handel har länge velat att rättsväsendet vidtar åtgärder i kampen mot kriminella personer som förvärrar det dagliga arbetet i handeln.

– Den laglöshet som många handlare upplever måste upphöra och tillträdesförbudet är ett viktigt steg i rätt riktning. Rättsväsendet måste alltid stå på företagens sida i kampen mot de kriminella. Ytterst handlar det om att de som arbetar i landets butiker ska kunna känna sig trygga när de går till jobbet, säger Karin Johansson.

Den nya lagen ska träda i kraft den 1 mars i år. Riksdagen har också bett regeringen att återkomma med ett förslag om ett tillträdesförbud till bibliotek och simhallar.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.