I kväll på onsdagen sänder SVT Uppdrag granskning en kartläggning om alla som dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren. Man kommer fram till att 58 procent är födda utomlands, rapporterar SVT Nyheter.
Aftonbladet gjorde tidigare en granskning i maj av 112 pojkar och män som dömts för gruppvåldtäkt. Där kommer man fram till att 82 av 112 är födda i länder utanför Europa. Man granskade domar från 2012 till 2017.
Även Expressen gjorde en liknande undersökning i mars där man granskade gruppvåldtäkter av 43 män som har fällts i domstol under 2016 och 2017. Man kommer fram till att 32 av de 43 dömda männen är utrikes födda. 10 var födda i Sverige med en eller båda föräldrarna utrikes födda.
I Uppdrag gransknings kartläggning handlar det om 843 män som har dömts för våldtäkt och försök till våldtäkt de senaste fem åren.
Hälften av de dömda gärningsmännen är födda utanför Europa. Det rör sig om 427 av 843. Nästan 40 procent av dem är födda i Mellanöstern eller Afrika. Av överfallsvåldtäkter är 97 av 129 födda utanför Europa.
Uppdrag granskning betonar dock att kartläggningen endast gäller dömda gärningsmän och de utgör därför en liten del av alla som anmäls för våldtäkt.
År 2016 fanns det 141 fällande våldtäktsdomar. Samma år anmäldes 6 715 våldtäkter. Förra året anmäldes nästan 22 000 sexualbrott varav 7 370 rubricerades som våldtäkt, enligt statistisk från Brå.
Tidigare undersökningar som gjorts har visat att utlandsfödda är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken.
Våldtogs två gånger samma natt
Ett av de fallen som Uppdrag granskning tar upp är den uppmärksammade dubbelvåldtäkten i Strängnäs 2015. Sofia Näslund våldtogs två gånger under samma natt.
Hon säger att hon ”hamnade ju i ett fullständigt kaos av känslor och hur kroppen reagerar” och hon försöker stänga bort de bitarna för att överleva.
Hon tänker dock fortfarande på det. Därför valde hon att flytta från Strängnäs. Samtidigt säger Sofia Näslund att de som våldtog henne ”borde skämmas något oerhört mycket”.
Den ena gärningsmannen är medborgare i Algeriet. Han dömdes till 2,5 års fängelse. Den andra gärningsmannen är medborgare i Syrien. Han dömdes för grov våldtäkt till fem års fängelse. Båda personerna dömdes också till utvisning.
Dubbelvåldtäkten i Strängnäs, skriver SVT, är ett av de många fall som lett till diskussioner om gärningsmännens ursprung och vilken roll det spelar när man kommer från länder med en helt annan syn på sexualitet och vad gäller kvinnors frihet.
Uppdrag gransknings kartläggning visar att unga män från Afghanistan är en grupp som sticker ut. Det handlar om 45 av 843.
Kulturella skillnader
Mustafa Panshiri har tidigare jobbat som polis och är född i Afghanistan. Han föreläser runt om i Sverige för ensamkommande unga afghaner. Han säger att de ”har med sig olika erfarenheter och olika sätt att se på livet”. Vidare säger att det ”finns vissa idéer om sexualitet, om kvinnans ställning i samhället”.
Samtidigt säger han att man ser ett behov av att diskutera de kulturella skillnaderna.
– Vi kommer få se mer av det här i framtiden om vi inte på ett ärligt sätt börjar prata om vad det här beror på och förklara kulturella skillnaderna som finns, säger han till tv-kanalen.
Även kriminologen Jerzy Sarnecki är inne på samma linje.
– De unga män som begår våldtäkter kommer ofta från länder där kvinnosynen är annorlunda än här i Sverige.
Samtidigt säger han att det är många faktorer som spelar roll. Genom åren har han betonat att sociala såväl som ekonomiska faktorer är bidragande orsaker till invandrares överrepresentation i brottsstatistiken. Men han säger att etniciteten ur ett sociologiskt perspektiv är ”en av de relevanta faktorerna”.
Sarnecki menar att det dock fortfarande saknas forskning inom det här området och säger att man ”borde ha forskat på det här betydligt mer intensivt”. Han säger att det delvis är hans eget fel och sina kollegers.
Ann Heberlein menar också att de kulturella skillnaderna är viktiga för att förstå varför så många invandrare är överrepresenterade i våldtäktsstatistiken.
Hon har skrivit boken ”Våldtäkt och kultur”. I den går hon igenom samtliga domar i sexualbrottsmål mellan 2012 och 2017. Hennes slutsats är att de ökande sexualbrotten förklaras med hänvisning till den stora invandringen av män som kommer från Mellanöstern, Nordafrika och Centralasien. Hon menar att konflikter mellan kulturer, normer och värderingar är den grundläggande orsaken till att det sexuella våldet ökar i Sverige.
Vill ge en nyanserad bild
Ulf Johansson, som är ansvarige utgivare för Uppdrag granskning, säger till Expressen att frågan om våldtäktsmäns bakgrund har vuxit det senaste halvåret.
Hans beslut att sända programmet bygger ”på att frågan bara kan tjäna på att få en så bra och bred belysning som möjligt så att alla kan prata utifrån fakta och utifrån en nyanserad bild”. Han menar därför att det är viktigt att ta fram fakta även i kontroversiella frågor.
Uppdrag gransknings reportage, ”Dömda för våldtäkt”, sänder i kväll, på onsdagen, klockan 20:00 på SVT1 och SVT Play.