Nordkorea anklagar USA för att driva Koreahalvön närmare ett kärnvapenkrig, sedan två amerikanska strategiska bombplan flugit över området i samband med en övning med det sydkoreanska flygvapnet.
Spänningarna i området har stigit den senaste tiden på grund av utvecklingen av Nordkoreas robot- och kärnvapenprogram, som fortsätter trots sanktioner från FN och varningar från USA:s president Donald Trump.
Nordkorea säger att de amerikanska planen övade för att kunna bomba viktiga mål med kärnvapen.
"Den vårdslösa militära provokationen driver situationen på Koreahalvön närmare ett kärnvapenkrig", rapporterar den statliga nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA.
"Avskräcka provokationer"
Sydkoreas försvarsdepartement uppger att måndagens gemensamma övning syftade till att avskräcka provokationer från Nordkorea och för att testa beredskapen inför eventuella kommande kärnvapentester.
Det amerikanska flygvapnet säger i ett uttalande att planen hade flugit från Guam för att genomföra övningar med Sydkorea och Japan.
De två bombplanen skickades upp under måndagen, då USA:s president Donald Trump sagt att han inte utesluter att träffa Nordkoreas diktator Kim Jong-Un under rätt förutsättningar, även om Pyonyang fortsätter med sina kärnvapentester.
THAAD på plats
USA:s kontroversiella robotförsvarssystem THAAD är på plats i Sydkorea, och kan börja användas.
– Vi har nått det första steget, uppger en källa inom det amerikanska försvaret.
Senare i år kommer kapaciteten att förstärkas då utrustning anländer för att färdigställa systemet.
Systemet har installerats på en tidigare golfbana i Seongju i Sydkorea och är utformat för att hindra och förstöra kort- och medeldistansrobotar.
Utplaceringen av THAAD i Sydkorea upprör Kina, som anser att det kontroversiella robotförsvarssystemet stör den regionala säkerhetsbalansen.
Chefen för missilförsvarsprojektet på Center for Strategic and International Studies, Thomas Karako, säger att THAAD i nuläget inte räcker över hela landet. Men han anser att det är ett viktigt första steg.
– Det här skickar en signal till Nordkorea om att det inte är en bra idé att anfalla.
(TT-AFP)