Nordkalk fälls för den uppmärksammade olyckan där en ung man dog och en annan, Gustaf Seppelin Solli, brännskadades mycket svårt. Dåvarande platschefen får villkorligt, medan Nordkalk ska betala tre miljoner i företagsböter.
- Förhoppningen hade ju varit att han skulle få skaka galler, säger Gustaf Seppelin Solli till TT.
Gustaf Seppelin Solli var 19 år när olyckan som fick en så tragisk utgång skedde. Vid rengöringen av en kalkugn i Luleå i november 2011 steg plötsligt trycket i ugnen och ett moln av het frätande kalk vällde ut över Gustaf och hans fyra arbetskamrater. En 23-årig man avled, Gustaf Seppelin Solli överlevde, svårt brännskadad.
Nu döms både Nordkalk och den dåvarande platschefen för olyckan. Platschefen har enligt Luleå tingsrätt gjort sig skyldig till grovt arbetsmiljöbrott, innefattande vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Om platschefen hade uppfyllt sitt arbetsmiljöansvar hade olyckan högst sannolikt kunnat förhindras, slår domstolen fast.
Påföljden blir villkorlig dom samt höga dagsböter. Nordkalk döms till företagsböter på tre miljoner kronor.
Förändrade allt
Den avlidne mannens familj samt tre av de skadade arbetarna ska också få skadestånd från Nordkalk.
För Gustaf Seppelin Solli har livet förändrats på "alla plan" sedan olyckan.
- Jag vart ju av med jobbet och alla ens hobbys och det privata har fått ta en törn med tanke på händer och ögon och sådär, säger han och syftar på de allvarliga skadorna.
Han hade önskat att någon från företaget skulle ha klivit fram och tagit ansvar.
- De har ju haft sin chans men skitit i det. Det loppet är redan kört så att säga. De har satsat på att skylla ifrån sig istället, säger Gustaf Seppelin Solli.
Ökat säkerhetstänk
Enligt IF Metall är domen principiellt viktig.
-Den visar att vi fått en skärpning av tillämpningen av regelverket och sänder en kraftfull signal till alla arbetsgivare att de måste ta arbetsmiljöfrågorna på betydligt större allvar, säger Metallbasen Anders Ferbe.
Sedan olyckan sätter fler företag säkerheten främst, uppger han.
- Ett antal arbetsplatsolyckor som inträffade för några år sedan, varav Nordkalkolyckan var en, fick stor medial fokusering och den betydelsen ska inte underskattas. Det betyder mycket när företagen ser att "Åh fanken, här riskerar vi att skada varumärken, förutom människor", säger Ferbe.
Få fälls
Det senaste decenniet har trenden gått mot ett minskat antal dödsolyckor i arbetet. Men få arbetsgivare åtalas. En genomgång av tidningen Arbetarskydd 2015 visade att nio av tio dödsolyckor på arbetet aldrig når domstol. Enligt åklagare är det ofta svårt att bevisa att det var just bristande förebyggande arbetsmiljöarbete som ledde fram till olyckan. Brotten uppges också vara förhållandevis lågt prioriterade hos polisen.
- Det är förfärligt. Jag inser att det är svårare att hitta vem som brustit när det kommer till arbetsmiljöfrågor. Men är det så att det beror på brister i lagstiftningen måste man ju skärpa den. Vi kan inte ha en situation där du inte ställs till svars för att du orsakat människor lidande på arbetsplatsen, säger Anders Ferbe.
(TT)