Nato-prägeln är stark när EU:s försvarsministrar möts i Bryssel, med exakt en vecka kvar till försvarsalliansens stora toppmöte i samma stad. Samtidigt tas ännu några steg mot ett utökat försvarssamarbete inom EU.
– Först och främst för vi framåt det arbete för ett försvars-EU som vi inlett de senaste månaderna. Jag väntar mig att ministrarna ger ett starkt stöd, en stark vägledning om det sätt som vi bättre kan investera tillsammans på genom en europeisk försvarsunion, säger EU:s utrikeschef Federica Mogherini på väg in till dagens möte.
Där inne handlar det om att återigen diskutera saker som stötts och blötts sedan i höstas, bland annat vad gäller stärkande av EU:s (hittills aldrig använda) stridsgrupper, en samordnad redovisning av ländernas försvarsutgifter och skapandet av det som på engelska förkortas Pesco - ett sorts eurozonsliknande samarbete på försvarssidan.
"Effektivt samarbete"
Riktigt vad det ska innehålla är dock fortsatt ganska oklart.
– Det handlar inte om att militarisera EU, utan tvärtom. Det är ett sätt att ha ett rationellt och effektivt samarbete i försvarsarbetet. EU:s medlemsländer behöver komma över splittringen i det här området och använda alla de verktyg vi har i unionen, säger Mogherini.
Slutsatserna från dagens diskussion förs sedan vidare till nästa toppmöte för EU:s stats- och regeringschefer, om en dryg månad.
I dagens möte deltar även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, som annars laddar för nästa veckas stora Nato-toppmöte i Bryssel.
Nato mot IS?
Det mötet innebär debut för såväl Frankrikes nye president Emmanuel Macron som USA:s Donald Trump och väntas framför allt fokusera på kampen mot terrorism och medlemsländernas försvarsbudgetar.
USA uppges gärna vilja se Nato som en formell deltagare i den internationella koalition som bekämpar terrorgruppen IS i Irak. På väg hem från ett planeringsmöte i Bryssel förklarade USA-generalen Joe Dunford i natt att Nato åtminstone kan spela en stark icke-stridande roll i arbetet.
– Man kan tänka sig att Nato bidrar med logistik, anskaffningar, uppbyggandet av institutionell kapacitet, ledarutbildningar och den typen av saker, sade Dunford enligt nyhetsbyrån AFP.
Trump-anpassat?
På budgetsidan väntas återigen en upprepning av löftet att alla 28 Nato-länder senast till 2024 ska försöka satsa motsvarande två procent av sin BNP på försvaret - något som just nu bara USA, Grekland, Storbritannien, Polen och Estland klarar av.
I tidskriften Foreign Policy skvallras samtidigt om hur toppmötesarrangörerna försöker "Trump-säkra" mötet för att inte trötta ut den nya amerikanske presidenten. Bland annat ska ledarna få order om att tala i endast två till fyra minuter.
– Det är som om de förbereder sig för att handskas med ett barn - någon med kort koncentrationsförmåga, som inte kan något om Nato och inte är intresserad av djupgående politiska frågor, säger en anonym källa till Foreign Policy.
(TT:s korrespondent i Bryssel)