Myndigheternas samarbete mot den grova organiserade brottsligheten har bland annat resulterat i beslag av 280 kilo cannabis och över 200 utdömda fängelseår.
– Det är ett väldigt effektivt sätt att slå ut den ekonomiska grunden för brottsligheten, säger inrikesminister Anders Ygeman (S).
Under 2009 inledde en rad myndigheter ett samarbete, bland annat samverkar polis, Kronofogden och Skatteverket, för att komma åt den organiserade brottsligheten. Målet är att komma åt de kriminella på så många sätt som möjligt.
När redovisningen för 2016 lämnats över till regeringen konstateras det bland annat att omkring 280 kilo cannabis beslagtagits under året, sammanlagt 224 år i fängelsetid för ett 80-tal personer dömts ut och 17 personer fått totalt 91 års näringsförbud.
Värdet av utmätta tillgångar från kriminella ökade, från 40 miljoner kronor 2015 till omkring 55 miljoner i fjol.
Vikten av samarbete
Rikspolischefen Dan Eliasson lyfter fram vikten av samarbetet mellan de svenska myndigheterna.
– Det gör oss mycket starkare än om vi skulle ha jobbat enskilt. Det här är en stor och betydelsefull gemensam insats som görs mot den grova organiserade brottsligheten, säger han till TT.
Eliasson säger att insatserna har blivit bredare. Arbetet mot exempelvis narkotika eller bedrägerier mot trygghetssystemen fortsätter som tidigare.
– Men vi har också varit mycket mer aktiva än tidigare när det gäller penningtvätt och vi håller på att titta på nya brottstyper i socialförsäkringen.
Vilka brottstyper det rör sig om vill han inte säga.
Eliasson säger att den största utmaningen för tryggheten i Sverige är situationen i de utsatta områdena.
– Nu försöker vi rikta in vår myndighetsgemensamma förmåga mer mot de utsatta områden och de mest kriminella i de områdena. Då kan man få en väldigt stor kraft på lokalpolisområdet om vi, Skatteverket, Kronofogden, Ekobrottsmyndigheten tillsammans med våra respektive kompetenser går mot de mest kriminella, det blir en annan dimension.
Nöjd minister
Anders Ygeman är nöjd med resultatet.
– Det gör det svårt och jobbigt att vara kriminell. Här tar vi dem från hela samhället, det är bland annat Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Kronofogden och Skatteverket, säger han.
Ygeman lyfter fram att arbetet mot den organiserade brottsligheten börjat gå från en nationell nivå till en regional.
– Det gör samhället betydligt slagkraftigare.
(TT)